Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Huis voor de Sport Groningen

OldStars Sportweek 2021

Geen Groninger kan om deze week heen

In de provincie Groningen wordt eind september voor het eerst een OldStars Sportweek georganiseerd. Vanaf 25 september tot en met 1 oktober kunnen 55-plussers, maar ook belangstellende sportverenigingen, 7 dagen lang bij verschillende sportverenigingen in Groningen kennis maken met OldStars Sports. Zo kun je een balletje slaan bij OldStars tennis of raak proberen te schieten bij OldStars walking basketball. Tijdens de OldStars Sportweek bezoeken diverse sporticonen, zoals Tom Okker, Bettine Vriesekoop en Floris Jan Bovelander, de provincie.

Over OldStars
OldStars is er voor alle ouderen die zelf willen en kunnen bewegen in sport, bij de sportvereniging en in de maatschappij. Hierbij wordt sport ingezet als middel om ouderen op een laagdrempelige manier te laten bewegen, samen te laten komen, mee te laten doen en betekenisvol te laten zijn binnen de vereniging of de wijk. Bij OldStars kunnen alle ouderen laagdrempelig bewegen, meedoen, ontmoeten en eigen regie behouden door actief te zijn als begeleider, trainer, spelbegeleider en/of vrijwilliger. Het Nationaal Ouderenfonds neemt hiermee, samen met onder anderen partners Menzis, VWS, RCOAK, Zabawas en Stichting Sluyterman van Loo, de volgende stap in de ontwikkeling van de ouderenvriendelijke sportomgeving. In de provincie Groningen is er een samenwerking tussen FC Groningen, Menzis, Nationaal Ouderenfonds en Huis voor de Sport Groningen om het OldStars Sport uit te rollen en te ontwikkelen in de provincie.

Na OldStars walking football lanceerde het Ouderenfonds al succesvol 14 nieuwe aangepaste spelvormen voor 55-plussers zoals onder andere OldStars walking hockey, OldStars tafeltennis, OldStars walking basketball, OldStars tennis, OldStars walking handball en OldStars walking rugby.

“Het is een primeur, want we hebben namelijk de hele week OldStars sport”, trapt Jens Dijkstra af. “Je merkt dat iedereen blij is om weer te sporten, te bewegen en te ontmoeten en dat kan allemaal tijdens het programma van de OldStars Sportweek in Groningen. Het wordt een week waar geen Groninger omheen kan.” Van 25 september tot en met 1 oktober is het zover, in de week van de eenzaamheid en afsluitend op de dag van de ouderen. “Voor het eerst is het een hele week, die we groots afsluiten op sportcomplex Corpus den Hoorn in Groningen. Namens Huis voor Sport Groningen ben ik als verenigingsadviseur samen met FC Groningen, Menzis en het Ouderenfonds druk met de voorbereidingen.”

Bewegen en ontmoeten
“Een doel is het realiseren van een samenwerking tussen die vier organiserende partijen en maatschappelijke organisaties in Groningen. Maar het allerbelangrijkste is dat we de hele week de provincie ingaan om te sporten, te bewegen en te ontmoeten. We willen minimaal 400 ouderen laten deelnemen aan diverse OldStars sportvormen. Veel verenigingen doen mee in allerlei OldStars sporten, zoals Walking Rugby, Walking Football, Walking Basketball, Walking Handball, maar ook OldStars Tennis en OldStars Tafeltennis. Het mooie is dat we ook jeu de boules gaan spelen en er zelfs een disgolfvereniging meedoet. Dat zijn nu nog geen Oldstars sporten, maar wie weet in de toekomst”, vult Dijkstra aan. “Het is sowieso de bedoeling om het OldStars sporten bij meer verenigingen onder de aandacht te brengen. In 2040 is een kwart van de bevolking ouder dan 65 jaar. Daar valt nog heel veel in te winnen.”

“We willen minimaal 400 ouderen laten deelnemen aan diverse OldStars sportvormen”

Jens Dijkstra, verenigingsadviseur Huis voor de Sport Groningen

Hans van Tamelen is actief als projectleider van Stichting FC Groningen in de Maatschappij. “Met het presenteren van het nieuwe beleidsplan van FC Groningen 2020-2025 ‘Samen naar de Grote Markt’ heeft de club ook maatschappelijk richting gekozen en focus aangebracht. We hebben als stichting gezegd van wij moeten focus aanbrengen. Centraal bij de maatschappelijke pijler van het beleidsplan staat het tegengaan van bewegingsarmoede in alle leeftijdscategorieën. Landelijk haalt de helft van de mensen de bewegingsnorm van minimaal eenmaal per week niet, bij ons in het verzorgingsgebied is dat nog geen dertig procent. We willen als FC Groningen – met onze naam en als merk – iedereen meer aan het bewegen krijgen. Dat is onze stip aan de horizon.”

Inzetten als aanjager
De projectleider zoomt in op de OldStars sportweek. “FC Groningen is al jaren voorloper in het Walking Football, onze FC Groningen OldStars zijn ware ambassadeurs, tegenwoordig ook voor OldStars Sports. Zij gaan naar alle clinics toe in de regio en delen daar hun ervaringen. Ook gaan ze actief meedoen met andere sporten. Allemaal om het bewegen onder senioren zoveel mogelijk te stimuleren. We richten ons op alle ouderen, met of zonder sportverleden omdat we als club vinden dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om te kunnen bewegen. Er mogen geen drempels bestaan om lekker in beweging te komen. Naast het sporten en in beweging komen zijn de sociale contacten enorm belangrijk”, voegt Van Tamelen nog toe. “Wanneer de sportweek geslaagd is? Wanneer we vele ouderen kunnen stimuleren om te gaan bewegen. Daarin maakt de keuze voor sport niet uit, want beweging is altijd goed!”

Dijkstra sluit daarop aan. “We willen die ouderen die eerst langdurig gesport hebben, nu weer aan ons binden. Die moeten we letterlijk het veld op zien te krijgen. Dat vraagt wel aparte benadering en betekent veel investeren in de relatie . Maar als ze dan eenmaal binnen zijn, dan ben ik ervan overtuigd dat ze niet meer te stoppen zijn.”

“Naast het sporten en in beweging komen zijn de sociale contacten enorm belangrijk”

Hans van Tamelen, projectleider Stichting FC Groningen in de Maatschappij

GHBS: aanbod voor iedereen
Rob Wolters is voorzitter van GHBS hockey. Een vereniging met bijna 1800 leden met 34 damesteams, 15 bij de heren en heel veel jeugd. GHBS is ook deelnemer aan de OldStars sportweek. “We zien die week als vehikel om het bewegen bij ouderen onder de aandacht te brengen. Ouderen die eerder lid zijn geweest, maar we richten ons vooral op ouderen in de buurt. We hopen dat we op die manier een aanzet kunnen geven aan OldStars hockey bij GHBS”, legt Wolters uit. “We zijn een grote vereniging, daar hoort ook een aanbod bij voor iedereen. Van jong tot oud.”

De bedoeling is het houden van een hockeyclinic in die week. Verzorgd door Bovenlander &Bovelander organisatie. “We hopen dat we uiteindelijk met zo’n tien ouderen kunnen beginnen met OldStars hockey. Alleen het gaat in dit geval minder om ons. Wel kunnen wij tegen die tijd bijvoorbeeld een trainer leveren. Ook is de nazit heel belangrijk. Ons clubgebouw leent zich daar niet echt voor, maar de kantine van buurman voetbalvereniging GRC wel. Dat gaan we dan regelen.”

Bettine Vriesekoop
Andries Nijboer is voorzitter van DTCC ‘78, de tafeltennisvereniging uit Appingedam met ruim 50 actieve leden. “We zijn een pilotvereniging voor OldStars tafeltennis en zien dat echt als een kans. Alleen is het door corona allemaal wat vertraagd. Tafeltennis is een prima sport voor ouderen en kun je nog op hoge leeftijd spelen. Ons oudste lid is ruim 70 jaar. Het is namelijk geen fysieke sport, de bewegingen zijn relatief kort en voor OldStars tafeltennis wordt altijd een ruimschootse warming-up gedaan volgens het Atletic Skills Model (ASM).”

DTCC’78 is in de sportweek een middag gastheer van één van de activiteiten. Met alvast één opvallende aanwezige: oud-toptafeltennisster en ambassadrice van het Nationaal Ouderenfonds Bettine Vriesekoop. “Op die manier kunnen ouderen kennismaken met OldStars tafeltennis en zich aanmelden. We hebben het idee dat het echt leeft onder de mensen om wat te doen en hebben dan ook goede verwachtingen. Het is toch een mooie combinatie van bewegen, sporten, gezelligheid en onder de mensen komen.”

Bekijk ook het artikel en video: Bettine Vriesekoop geeft tafeltennisclinic in Middelstum: "Het gaat om de derde helft"
(bron: RTV Noord)

Programma
Bekijk hier het programma van de OldStars Sportweek Groningen 2021.


De OldStars Sportweek 2021 is een initiatief van: