Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Huis voor de Sport Groningen

Leerlijn BIOR

Succesvol implementeren van BIOR in gemeenten

Afgelopen voorjaar nam een gevarieerde groep professionals, werkzaam in de domeinen groen, sport en welzijn van de drie noordelijke provincies, deel aan de leerlijn BIOR: een cursus over bewegen in de openbare ruimte en de beleidsvertaling hiervan door gemeenten. Met thema’s zoals omgevingswet, openbaar groen, bewegen met de wijk, openbaar sportpark en openbaar water. Deelnemer Wiebrand Top deelt zijn ervaringen.

Wiebrand Top (45 jaar) is werkzaam als buursportcoach voor Huis van de Sport Groningen in de gemeente Midden-Groningen. Hij heeft in zijn werk voornamelijk de doelgroep senioren als themagebied en vertelt graag zijn bevindingen over het deelnemen aan de leerlijn:

Inspirerend en waardevol
“Toen de mogelijkheid voor het volgen van de leerlijn voorbij kwam was ik direct enthousiast. De raakvlakken van mijn werk als sportcoach met bewegen in de openbare ruimte zijn er namelijk voortdurend. Ik zie dit als een steeds belangrijker wordend thema en heb mij dus meteen aangemeld om de cursus te volgen." De cursus werd gegeven op inspirerende locaties, waaronder het Sport en Leerpark de Langeleegte in Veendam (bij de nieuwe skills garden) en bij De Veldhoeve in Orvelte, een locatie van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) middenin de Drentse natuur. De betekenisvolle voorbeelden van BIOR waren daardoor alom aanwezig en dat was erg waardevol."

“De raakvlakken van mijn werk als sportcoach met bewegen in de openbare ruimte zijn er voortdurend”

Wiebrand Top, sportcoach Huis voor de Sport Groningen

BIOR stappenplan
"In de cursus heb ik vooral veel gehad aan de structuur van het BIOR stappenplan, dat als rode draad door de opleiding loopt. Verder gaf de cursus veel aanknopingspunten voor het samenbrengen van de vele verschillende domeinen binnen BIOR. De eerste dag stond vooral in het teken van het te volgen stappenplan en kregen we veel informatie. De tweede dag waren er inspiratiesessie met mooie voorbeelden, maar werden ook de verschillende rollen besproken die er binnen BIOR zijn. Een eyeopener voor mij? Dat je echt verschil kunt maken door middel van de rol die je inneemt, bijvoorbeeld dat een initiërende rol echt een andere is dan een activerende rol."

Casus
"De opdracht om een eigen casus uit te werken was erg nuttig. Natuurlijk leer je veel van het zelf uitwerken ervan, maar door de casussen aan elkaar te presenteren kregen we veel voorbeelden te zien. Door deze met elkaar te bespreken was er bovendien sprake van veel leerrendement. Ik heb de opgedane kennis en mijn casus meteen toegepast in mijn dagelijkse werk als sportcoach. Ook word ik inmiddels als BIOR specialist in mijn gemeente uitgenodigd voor andere projecten op dit gebied.

Overal een BIOR specialist
Een doel van Huis voor de Sport Groningen is dat er in alle gemeenten waar we actief zijn een BIOR specialist is. Ik ben er dan ook een voorstander van dat alle sportcoaches deze leerlijn gaan volgen. Het is zeer bruikbaar in het dagelijkse werk en dat wordt in de toekomst alleen maar meer.”

“Ik heb de opgedane kennis en mijn casus meteen toegepast in mijn dagelijkse werk als sportcoach”

Wiebrand Top, sportcoach Huis voor de Sport Groningen

Informatieavond
De leerlijn BIOR wordt verzorgd door Hanzehogeschool Groningen (HanzePro). Op 23 november 2023 is er een informatieavond voor de eerstvolgende cursus. De cursusdata worden na de zomervakantie bekend gemaakt. Voor deze cursus kan gebruik gemaakt worden van het STAP budget.
Klik hier voor meer informatie over de informatieavond en om aan te melden.