Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Huis voor de Sport Groningen

Gezond leven en meer bewegen in Appingedam

In Appingedam hebben meerdere partijen de handen ineen geslagen om inwoners, via een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), te begeleiden naar een gezondere leefstijl. Het programma richt zich op gezond leven en meer bewegen en wordt door Menzis vanuit de basisverzekering vergoed.

GLI: twee jaar advies en intensieve begeleiding op het gebied van gezonder eten, meer bewegen en een betere kwaliteit van leven


Gezond eten, bewegen en met elkaar hierover praten, helpt je om je beter te voelen. Iedereen wil fit worden, alleen is dat niet altijd even makkelijk. Soms omdat je zorgen hebt over bijvoorbeeld problemen met geld of met je werk. Het is dan moeilijk om gezonder te leven of om problemen op te lossen. Samen is het vaak makkelijker en gezelliger. Zeker als je begeleid wordt door meerdere professionals.

“Het is mooi dat door deze samenwerking de motivatie van de patiënt om aan zijn gezondheid te werken beloond wordt en dat niet het inkomen de beperkende factor is”

Roland Riemersma, huisarts en medisch manager Gezondheidscentrum Overdiep

GLI: hoe werkt dat?
De GLI is een programma dat twee jaar duurt. Gedurende deze periode krijgen deelnemers advies en intensieve begeleiding op het gebied van gezonder eten, meer bewegen en een betere kwaliteit van leven. Hier zijn o.a. een leefstijlcoach, diëtist en beweegcoach bij betrokken. De eerstelijnszorg verwijst mensen door naar de leefstijlcoach. Na de intake gaan deelnemers vervolgens in groepen sporten om hun conditie te verbeteren en om kennis te maken met verschillende sport- en beweegactiviteiten. De focus ligt onder andere op bewustwording zodat de nieuwe leefstijl vol te houden is op langere termijn. Resultaat: Na twee jaar weten mensen meer over gezonde leefstijl, gezonde voeding en beter bewegen. Huisarts en medisch manager Gezondheidscentrum Overdiep, Roland Riemersma is blij met het initiatief: “Het is mooi dat door deze samenwerking de motivatie van de patiënt om aan zijn gezondheid te werken beloond wordt en dat niet het inkomen de beperkende factor is.”

Beweegcoach als verbinder en spin in het web
Beweegcoach Ellen Wollerich van Huis voor de Sport Groningen is verantwoordelijk voor alles wat met bewegen te maken heeft binnen het project in Appingedam. Zij functioneert als spin in het web en verbindt alle partijen. Naast contacten met cliënten heeft ze ook contacten met sportaanbieders in de gemeente zoals sportcentrum Dijkman en Optisport Dubbelslag, waar cliënten een basistraject volgen. De beweegcoach begeleid en volgt het traject en koppelt vervolgens terug naar de leefstijlcoach. Ellen: “Voordeel van op deze manier werken zijn de korte lijntjes en de verbinding tussen alle partijen binnen het sport- en gezondheidsspectrum. We werken samen en niet op eilandjes.”

“Ik ben erg blij met deze nieuwe samenwerking. Het programma past uitstekend binnen ons gezondheidsbeleid. Ik hoop dat het voor de doelgroep een stimulans is om te werken aan een gezonde leefstijl”

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga

Samen een gezonde leefstijl bevorderen
De gemeente Appingedam werkt met Menzis, Kinese Fysiotherapeuten, Huis voor de Sport Groningen en alle huisartsenpraktijken samen aan het programma. Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: “Ons gezondheidsbeleid richt zich op preventieve activiteiten om te voorkomen dat zorg te laat komt of dat onterecht vraag naar zwaardere zorg ontstaat. We werken samen met een groot aantal partners. Daarmee dragen we bij aan het terugdringen van zorgkosten. Ik ben erg blij met deze nieuwe samenwerking. Het programma past uitstekend binnen ons gezondheidsbeleid. Ik hoop dat het voor de doelgroep een stimulans is om te werken aan een gezonde leefstijl.”

“Samenwerking rondom de bevordering van een gezonde leefstijl om de oplopende zorgkosten te beperken is urgenter dan ooit”

Suzanne Oostvogels, regiomanager Menzis

Inzet op preventie
Regiomanager Suzanne Oostvogels van Menzis vult aan: “Samenwerking rondom de bevordering van een gezonde leefstijl om de oplopende zorgkosten te beperken is urgenter dan ooit. Inzet op preventie en leefstijlgeneeskunde is de sleutel tot betaalbare en toegankelijke zorg in de toekomst”. Ongeveer 25% van de zorgkosten in Nederland worden veroorzaakt door ziekten die deels door een gezondere leefstijl zijn te keren of te voorkomen