Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Huis voor de Sport Groningen

Masterclass Vrijwilligersmanagement bij Citypark Flyers

Als onderdeel van het programma Rabo Clubsupport is de Masterclass Vrijwilligersmanagement onlangs afgerond. Onder begeleiding van verenigingsadviseurs van Huis voor de Sport Groningen hebben ruim 30, voornamelijk Groninger sport- en cultuurorganisaties van november 2021 t/m april 2022 gewerkt aan hun vrijwilligersbeleid. Deze editie was extra bijzonder vanwege de diversiteit van deelnemers waaronder maneges, een zwembad, musea, muziek- en voetbalclubs. Ook discgolfvereniging Citypark Flyers uit Groningen nam deel. We vragen voorzitter Erik Hogeboom naar de ervaringen vanuit zijn vereniging:

Samenwerking Rabobank, NOC*NSF en Huis voor de Sport Groningen

Zowel plenaire sessies als één op één begeleiding

Wat was de aanleiding om deel te nemen aan de Masterclass Vrijwilligersmanagement?
"
Citypark Flyers is een jonge vereniging die nog bezig is om van een vriendengroep een vereniging te maken. Vrijwilligers en een vrijwilligersbeleid zijn daarbij echt nodig en we merkten ook dat we daar meer over moesten leren. Via de Rabobank zijn we in contact gekomen met deze Masterclass die precies inhaakte op het probleem dat we hadden: vrijwilligers vinden en behouden."

Waaruit bestond de ondersteuning van Huis voor de Sport Groningen?
"We hebben twee cursusavonden bij Huis voor de Sport Groningen gehad en daarnaast een één op één bezoek om op detail over onze club en ons plan te praten. We konden daarbij gebruik maken van een online leeromgeving met achtergronden, voorbeelden, etc."

“We hebben nu meer mensen die als vrijwilliger actief zijn in onze club. Dat betekent meer en betere evenementen/wedstrijden en meer energie!”

Erik Hogeboom, voorzitter Citypark Flyers

Wat heeft het voor jullie vereniging opgeleverd?
"
Tijdens de cursus hebben we ook veel gehoord over de manier waarop je je vereniging inricht: Wat is je doel? Welke processen horen daarbij? Wie zijn de denkers en wie de doeners? Dat heeft ons aan het denken gezet. Daarnaast zijn we praktisch aan de slag gegaan met de eerste stappen van een vrijwilligersbeleid. We hebben in kaart gebracht wat we nodig hebben, welke functies er al zijn en welke vacatures er nog zijn. Het heeft ertoe geleid dat we voor het eerst twee commissies in onze vereniging hebben: een lustrumcommissie en een activiteitencommissie. Voor een club als de onze een belangrijke stap. Belangrijk daarbij was ook het inzicht dat we kregen over het benaderen van mensen. Dat heeft geholpen bij het vullen van de vacatures. En het heeft resultaat: we hebben nu meer mensen die als vrijwilliger actief zijn in onze club. Dat betekent meer en betere evenementen/wedstrijden en er is meer energie!"

Zou je het aanbevelen bij andere verenigingen?
"
Zeker! We hebben nieuwe inzichten opgedaan en hebben simpelweg meer geleerd over het besturen van een club en hoe je dat ook met een goede vrijwilligersvisie makkelijker en beter kunt maken. Er zit veel kennis, ook praktische en daarnaast was het contact met andere verenigingen tijdens de sessies ook leuk en inspirerend."
Ik denk dat deze Masterclass goed aansluit bij een belangrijk onderdeel van verenigingen: vrijwilligers. Mede dankzij deze masterclass hebben we als jonge vereniging daarin onze eerste, echt onderbouwde stappen gezet. Dat is voor ons niet te onderschatten."

“We hebben nieuwe inzichten opgedaan en simpelweg meer geleerd over het besturen van een club en hoe je dat ook met een goede vrijwilligersvisie makkelijker en beter kunt maken”

Erik Hogeboom, voorzitter Citypark Flyers

Inhoud Masterclass
De Masterclass is een combinatie van de opleiding ‘Succesvol vrijwilligers werven’ en ‘Vrijwilligers & Co’. Er wordt gestart met een plenaire bijeenkomst voor alle verenigingen. Vervolgens worden verenigingen één op één op eigen locatie begeleid d.m.v. het uitwerken van opdrachten en plannen. Tenslotte volgt een tweede plenaire afsluitende bijeenkomst. In de uitvoering wordt daarbij de digitale leeromgeving ingezet die bij Vrijwilligers & Co wordt gebruikt. Verenigingen wisselen ervaringen uit, leren van elkaar en werken daarbij hun eigen aanpak uit. Onder deskundige begeleiding komen alle B’s aan de orde zoals Binnenhalen, Begeleiden, Belonen, Behouden, Beëindigen en Beleid.

Rabo Clubsupport
De Rabobank maakt voor verenigingen, die klant zijn via Rabo Clubsupport, ondersteuning mogelijk op verschillende manieren. Onder andere via procesbegeleiding op maat, workshops, masterclasses en de community-aanpak. In de provincie Groningen biedt deze samenwerking tussen de Rabobank, NOC*NSF en Huis voor de Sport Groningen veel kansen om samen de ambities van de vereniging waar te maken. Goed voor de club en geweldig voor buurt en dorp.

Meer info?

Neem contact op via E verenigingsondersteuning@hvdsg.nl of T 050-87 00 100.