Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Huis voor de Sport Groningen

Nijntje Beweegdiploma is een succes in de Gemeente Oldambt

In de eerste helft van 2019 hebben in totaal 483 kinderen deelgenomen aan het Nijntje Beweegdiploma, verdeeld over 18 groepen van 18 verschillende basisscholen in de gemeente Oldambt. In 2015 is het Nijntje Beweegdiploma geïntroduceerd in de gemeente Oldambt.

Even kort samengevat

Planning
Doorlopend

Diensten
Nijntje Beweegdiploma

Doelgroep
Peuters

Resultaat
Betere motorische ontwikkeling

Sinds de invoering in 2015 zijn er verschillende buurtsportcoaches te vinden in groep 1 en 2 als vakleerkracht voor het verzorgen van het Nijntje Beweegprogramma. Het belang van sporten op jonge leeftijd is groot. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die vanaf jonge leeftijd actief bezig zijn (geweest) met sport, hier profijt van hebben op latere leeftijd, het bevorderd een gezonde leefstijl en gaat overgewicht tegen. Het belang van een passende lessenreeks heeft hierin een belangrijke taak gekregen.

Na de introductie van het Nijntje Beweegdiploma hebben er veel scholen in de gemeente Oldambt een aanvraag gedaan. Aanleiding hiervan is onder andere de maatschappelijk vraagstukken.

Binnen de gemeente Oldambt wordt er gewerkt met een bepaalde indeling van gebieden. Zo heeft iedere buurtsportcoach een eigen gebied met daarbij nauwe contacten met de basisscholen in dat gebied. Op deze manier weten de buurtsportcoaches óf en wanneer een bassischool met dit project wil starten. Wanneer dit duidelijk is wordt er vooraf een planning gerealiseerd. Bij elke groep vindt de lessenreeks op dezelfde dag en tijdstip plaats. Dit houdt in dat er een continuïteit ontstaat voor zowel groepsleerkracht als leerling.

“Ongelooflijk hoe snel je bevordering ziet bij leerlingen die deelnemen aan deze lessen. De lessen binnen het nijntje Beweegdiploma zijn ontzettend veelzijdig en worden aangeboden op ieder zijn eigen niveau. Leerlingen zijn in een les continu bezig met bewegen. Door de lessen van het nijntje Beweegdiploma krijgt het kind alle ruimte om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Tijdens het beweegfeestje kunnen leerlingen hun ouders/verzorgers laten zien wat ze hebben geleerd. Tijdens dit feestje krijgen zij ook een diploma uitgereikt. De trots die je dan ziet bij kinderen is goud waard!”

Groepsleerkracht

De groepsleerkrachten en ouders ervaren dat kinderen door dit programma zich ontzettend snel ontwikkelen op zowel op motorisch- als emotioneel gebied. Als vakleerkracht is dit een punt dat na een aantal lessen al zichtbaar word. Dat leerlingen motorisch vaardiger worden is ook een bijkomstig voordeel. Wanneer leerlingen naar groep 3 gaan, zijn de meeste leerlingen al voorbereid op de reguliere gymlessen.

Meer informatie?

Wij helpen je graag

Wil je meer informatie over dit onderwerp en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan contact met ons op via de button. Onze professionals staan klaar om je verder te helpen!

Het behalen van een zwemdiploma voor het jonge kind is voor veel ouders de normaalste zaak van de wereld en hoort bij de opvoeding. Het behalen van een Beweegdiploma voor het jonge kind is nog niet zo vanzelfsprekend, maar o zo belangrijk voor de motorische en sociale ontwikkeling van het jonge kind omdat in de leeftijdsperiode van 2-6 jaar bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaatsvindt. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid van een kind. Het tegengaan van overgewicht en het bevorderen van een gezonde leefstijl is tegenwoordig een maatschappelijk vraagstuk.

Het nijntje Beweegdiploma is een programma die zich kenmerkt aan een lessenreeks van plusminus 20 lessen voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Aan het einde van de lessenreeks vindt er een beweegfeestje plaats, waarbij ouders uitgenodigd worden en waarbij leerlingen een diploma uitgereikt krijgen. Binnen het nijntje Beweegdiploma werken we met zeven bewegingskenmerken. Deze zeven bewegingskenmerken zijn het uitgangspunt van iedere les. Kinderen kunnen dan ook met hartenlust sporten en bewegen binnen deze lessenreeks.