Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Huis voor de Sport Groningen

Sporten op het strand in Haren

2 december 2020

Jaarlijks vindt op het Raadhuisplein in Haren de Beachweek plaats. Een sport- en beweeg evenement dat, in goede afstemming met de gemeente, door sportcoaches voor alle inwoners uit Haren wordt georganiseerd. Afgelopen jaar werd, met de 5e editie in september, een jubileum bereikt.

Al vijf edities meer en anders bewegen op het Raadhuisplein in Haren


In samenwerking met de toenmalige gemeente Haren werd vijf jaar geleden een start gemaakt met het evenement. De in Haren actieve sportcoach van Huis voor de Sport Groningen zag mogelijkheden nadat een gemeentemedewerker van de buitendienst had aangeven dat het zand, bestemd voor het zomeronderhoud van de natuurgrasvelden in de gemeente, best tijdelijk op het Raadhuisplein kon worden gestald. In het voorafgaande jaar was op deze locatie nog met succes het NK Knikkeren georganiseerd. De uitdaging werd vervolgens om gedurende zeven dagen een Beachweek te gaan organiseren. Hiermee willen de sportcoaches (inmiddels meerdere) alle inwoners van Haren meer en anders in beweging brengen.

Gymmen op het Raadhuisplein
Het begon met de vraag aan de basisscholen en de lokale verenigingen of zij gedurende deze week een gymles, respectievelijk een training op het zandveld wilden organiseren. Een leuke invulling van de activiteiten aan het eind van het schooljaar. Het bleek een enorm succes. Er bleek uiteindelijk meer vraag dan aanbod, dus werd er gekozen om een jaar later het evenement opnieuw te organiseren, maar dan met een week extra. Dit zorgde voor meer ruimte om het veld, waardoor voor alle kinderen uit Haren een gymles op het veld kon worden gerealiseerd. Resultaat: in 13 dagen tijd deelname van meer dan 2000 actieve sporters.

“Dit is de leukste gymles van het jaar! Sporten op verschillende ondergronden, in dit geval zand, zorgt voor variatie, dynamiek en vooral heel veel fun!”

Chris Gunnink, vakleerkracht bewegingsonderwijs

Beachweek tijdens Nationale Sportweek
Als gevolg van de coronamaatregelen voor de zomervakantie 2020, leek de 5e editie in 2020 geen doorgang te kunnen vinden. De gemeente Groningen opperde echter om het evenement tijdens de Nationale Sportweek te organiseren. Een ander moment in het jaar, met wellicht minder mooi weer. Niets bleek minder waar. Van 18 tot en met 25 september was het prachtig weer, waarbij de sportcoaches een veelvoud aan gymlessen, verenigings- en andere activiteiten organiseerden. Meer dan 1700 actieve sporters maakten in deze periode gebruik maken van het zandveld.

Inzet studenten
Bij Beachweek Haren worden ook studenten van de Hanzehogeschool Groningen Sportkunde ingezet. Zij hebben een prominente rol in de organisatie en zorgen elk jaar voor nieuwe activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn o.a. de Culture Walk en evenementen voor ouderen.

“Een goed georganiseerd, sportief evenement waar de atleten van ATC'75 één keer per jaar een strandtraining kunnen meemaken! Voor onze leden ieder jaar een groot succes! Een avondje atletiek in het zand, met de ondergaande zon, je waant je even op het strand!”

Rick Mertens, trainer ATC’75