Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Gemeenten

Op naar energieke en gezonde gemeenten

Gemeenten in de startblokken

Met de gemeenteraadsverkiezingen nog vers in het geheugen, is het tijd voor de onderhandelaars om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel voor een nieuw Collegeakkoord in Groninger gemeenten. Zij staan in de startblokken om te beginnen met de ontwikkeling van dit nieuwe Collegeakkoord, waar het thema sport en bewegen hopelijk weer een mooie plek in krijgt. Sport en bewegen kan namelijk een belangrijke bijdrage leveren binnen alle beleidsdomeinen van gemeenten.

Drempels wegnemen
Sport en bewegen draagt bij aan de gezondheid, vitaliteit en welzijn van inwoners. Sport en bewegen is bij uitstek het domein waar je welkom bent en waar je je thuis kunt voelen. Of het nu gaat om oud of jong, homo of hetero, ziek of gezond, arm of rijk, man of vrouw, met of zonder migratieachtergrond, met of zonder beperking. Sportaanbieders spelen al een grote rol in de verbinding tussen inwoners, maar kunnen samen met gemeenten een nog veel grotere rol spelen om te komen tot een gezonde en vitale levensstijl (bij o.a. jeugd) en een inclusieve samenleving. Door het versterken en verbinden van het netwerk van verenigingen, overige sportaanbieders, zorg en de inzet van professionals, kunnen we de kracht van sport en bewegen en het plezier van vrijwilligers vergroten. Zo zorgen we ervoor dat de drempel om te sporten en bewegen wordt weggenomen, zodat dit voor iedereen toegankelijk is en blijft.

Beweegvriendelijke leefomgeving
Wij hopen daarnaast dat gemeenten ook binnen het ruimtelijke domein de kracht van sport en bewegen onderkennen. Een omgeving die uitnodigt om te bewegen zorgt niet alleen voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar stimuleert ook de gezondheid van inwoners.
Maak bewegen in de buurt eenvoudig, aantrekkelijk en veilig door het creƫren van een beweegvriendelijke leefomgeving. Op deze manier worden mensen verleid om meer te gaan bewegen. Ondersteun daarnaast sportverenigingen bij het verduurzamen van hun accommodaties.

Wij wensen gemeenten veel succes bij de totstandkoming van het nieuwe collegeakkoord en hopen dat sport en bewegen de aandacht krijgt die het verdient.

Vandaar dat wij, ter inspiratie, een poster hebben ontwikkeld die gemeenten op weg helpt om sport en bewegen letterlijk en figuurlijk in goede banen te leiden.

Wij denken met alle plezier mee over de invulling van het sportbeleid in Groninger gemeenten en zijn daarbij graag gesprekspartner.

Blijf bewegen en op naar een gezonde en vitale gemeente!

Karin Zwart
Directeur/Bestuurder Huis voor de Sport Groningen