Terugblik webinars voor sportclubs
In april heeft Huis voor de Sport Groningen in samenwerking met de gemeente Groningen voor sportclubs in de provincie Groningen een viertal webinars georganiseerd. Tijdens de webinars kwamen experts aan het woord die kennis en voorbeelden deelden om sportclubs te ondersteunen om zo door de zware periode heen te komen. Er was ruimte voor onderlinge inspiratie, want er zijn veel Groningse clubs die wendbaarheid en creativiteit hebben getoond in de afgelopen periode.
Webinar 1: Financiële regelingen coronacrisis
Hoewel het bestaande beeld bevestigd werd dat de meeste sportclubs nog niet direct financieel op omvallen staan, bleek 43% van de aanwezige clubs toch een licht dalend ledenaantal te hebben en 11% van de clubs had zelfs te maken met een flinke ledendaling. Hoewel de financiële rijksregelingen, die in het webinar werden toegelicht, voor veel clubs op korte termijn de gemiste sponsor-, kantine- en wedstrijdinkomsten enigszins weten af te dekken, bestaat het gevaar bij afhakende leden dat het bestaansrecht vooral op een langere termijn in gevaar komt. Sporters die hun motivatie verliezen, minder aanwas van jonge kinderen, mensen die zelfs helemaal stoppen, de bewegingsachterstanden die opgelopen worden zijn niet alleen een gevaar voor een gezonde samenleving, maar ze brengen ook direct onze unieke sportinfrastructuur in gevaar.. Er werd een toelichting gegeven op alle financiële regelingen rondom de coronacrisis en de aanwezigen kregen een aantal tips voor het verkrijgen van extra financiële middelen of besparingen te halen:
- Gezamenlijk inkopen
- Vrijwilligersvergoedingen beperken (mag ook alleen aan vrijwilligers worden toegekend als er daadwerkelijk werkzaamheden op vrijwillig basis zijn verricht.
- BOSA subsidie 20% (ook op aanschaf van materialen die met beoefenen van de sport te maken hebben zoals bijv. cornervlaggen, belijning, kleding, etc.)
- Verduurzamen/verminderen energieverbruik; klik hier voor meer informatie.
Webinar 2: Ledenbinding en clubgevoel in een (gedeeltelijke) lockdown
Wat is clubgevoel en hoe werkt het? Hoe kan je de binding vasthouden als je elkaar minder of niet fysiek kan treffen? Juist nu er hopelijk betere tijden aan zitten te komen is het belangrijk om dit clubgevoel weer terug te winnen en twijfelende leden over de streep te trekken om nog een jaartje te blijven. Deze sessie is niet alleen geschikt voor bestuurders, webmasters, social media beheerders of activiteitencommissies van verenigingen, maar ook voor sportondernemers die tegen dezelfde problemen aanlopen als veel verenigingen. Tijdens de sessie zullen we niet alleen de inhoudelijke verdieping zoeken, voorbeelden delen die we al gezien hebben, maar we vragen sportclubs ook om met elkaar mee te denken en ideeën uit te wisselen. Samen komen we door deze crisisperiode heen om hopelijk snel weer te kunnen genieten van alles wat onze sportclubs ons te bieden hebben.
Webinar 3: Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)
In het webinar zijn door experts van DeHaan Advocaten en Notarissen tips gegeven om de vereniging voor te bereiden op de WBTR. Tijdens de online bijeenkomst bleek dat diverse clubs hun statuten moeten aanpassen op drie onderwerpen. De nieuwe regeling meervoudig stemrecht (incl. staking van stemmen), de nieuwe tegenstrijdig belangregeling en de verplichte ontstentenis- en beletregeling. Daarnaast werd de tip gegeven om ook de huishoudelijke reglementen op deze punten te checken. Er kwam een toelichting op de vereisten voor een statutenwijziging bij stichtingen en verenigingen en de mogelijkheden om digitaal te vergaderen voor verenigingen. Als laatste kwam aan de orde dat met de intrede van de WBTR bestuursleden van verenigingen vanaf 1 juli individueel en hoofdelijk aansprakelijk zijn. De regels hieromtrent zijn namelijk aangescherpt.
Webinar 4: Op weg naar de inclusieve sportclub
Tijdens dit webinar kregen sportclubs informatie over het betrekken en binden van diverse doelgroepen binnen de club. Voor de doelgroep 55+ liggen er kansen met het programma OldStars Sport. Vanuit de lokale sportakkoorden zijn stimuleringsbudgetten voor sportclubs beschikbaar om sporters met een beperking aan zich te binden. In een aantal gemeenten is een beweegcoach inclusief sporten en bewegen actief die mensen met een beperking stimuleert tot deelname aan sport - en beweegaanbod en ondersteuning biedt aan sportclubs die aanbod voor mensen met een beperking willen aanbieden. In deze sessie werd aan de hand van een stappenplan uitgelegd hoe je dit kunt opstarten binnen de club of in de gemeente en welke ondersteuning er geboden wordt. Aan de hand van inspirerende voorbeelden legden beweegcoach Ellen Wollerich en verenigingsadviseur Jens Dijkstra uit wat het positieve effect is voor zowel club als deelnemers.
Ruime belangstelling
In het totaal hebben ruim 150 belangstellenden deelgenomen. Mocht je de webinars hebben gemist en toch meer willen weten over één van deze onderwerpen, neem dan gerust contact op met Huis voor de Sport Groningen.