Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Gemeenten

Fittere ouderen in Het Hogeland met Sociaal Vitaal

Het beweegprogramma Sociaal Vitaal richt zich op het stimuleren van bewegen, het bevorderen van de vitaliteit (fitheid) en sociale contacten van ouderen in de leeftijd van 65-80 jaar. In gemeente Het Hogeland loopt het programma al een tijd en met succes! Inmiddels zijn er twee Sociaal Vitaal beweeggroepen actief in Leens en Kloosterburen.

Beweeggroepen in Leens en KloosterburenFitheidstest als startmoment
Aan het ontstaan van deze beweeggroepen gaan nog een aantal stappen vooraf. Via brieven en huis-aan-huisbenadering zijn potentiële deelnemers door vrijwilligers geïnformeerd en geactiveerd om deel te nemen aan een fitheidstest. Daarbij is tevens een vragenlijst afgenomen om de mate van eenzaamheid te bepalen. Bijna 80 mensen namen deel aan deze test.

Plezier in bewegen staat voorop
Vervolgens wordt Sociaal Vitaal gedurende 12 maanden wekelijks in een sport- of gymzaal aangeboden door een beweegcoach van Huis voor de Sport Groningen. Iedereen kan aan het beweegprogramma deelnemen omdat het aangepast is aan het niveau van de deelnemers. Er worden oefeningen gedaan en er is veel aandacht voor spel en bewegen op muziek. Plezier in bewegen staat voorop.

“Naast fysiek fit blijven is ook het sociaal samenzijn van belang. De groep helpt elkaar en ook buiten de les onderhouden ze het contact. De onderlinge betrokkenheid is groot”

Beweegcoach Maarten Westerhuis

Sociaal aspect
Na afloop wordt er samen koffie en thee gedronken en wordt een aantal keer gezondheidsvoorlichting gegeven over bijvoorbeeld voeding, medicijngebruik of het doen van ontspanningsoefeningen. In het programma wordt ook aandacht besteed aan de manier waarop contact met andere mensen kan wordt gemaakt en hoe mensen zo goed mogelijk voor zichzelf kunnen opkomen. Naast beweeglessen worden ook sociale vaardigheids- en weerbaarheidstrainingen aangeboden.

Volgens beweegcoach Maarten Westerhuis is Sociaal Vitaal meer dan alleen bewegen:
“Naast fysiek fit blijven is ook het sociaal samenzijn van belang. Doordat eenzame senioren via Sociaal Vitaal weer onder andere mensen komen, gaan ze ook weer naar andere sociale activiteiten zoals een bridge- of breiclub. De groep helpt elkaar en ook buiten de les onderhouden ze het contact. De onderlinge betrokkenheid is groot.”

Bewegingswetenschapper van de RUG Mathieu de Greef, tevens werkzaam bij stichting GoudVereg voegt hier aan toe: “Veel senioren denken dat alles hen overkomt. Wij leren ze dat ze ook zelf invloed kunnen uitoefenen, op hun eigen gedrag én hun omgeving.”

“Wij leren senioren dat ze ook zelf invloed kunnen uitoefenen, op hun eigen gedrag én hun omgeving.”

Bewegingswetenschapper Mathieu de Greef

Deelnemers positief
Deelnemers geven aan de beweeglessen fijn te vinden. Ze zijn losser/flexibeler in de schouders. Ook het sociale aspect van de activiteit vinden ze van meerwaarde: “Ik ben een half jaar voordat de oproep kwam komen wonen in Leens. Het is erg fijn om via de gymles met mensen in contact te komen en op mijn eigen niveau te bewegen. Via een andere deelnemer ben ik ook aangesloten bij de bridgeclub“, aldus deelnemer Caroline.

“Het is erg fijn om via de gymles met mensen in contact te komen en op mijn eigen niveau te bewegen”

Deelnemer Caroline

Continuïteit
Het Sociaal Vitaal programma is zo georganiseerd dat deelnemers na afloop van een jaar worden gestimuleerd en ondersteund om als groep te blijven bewegen. Na het programma van 30 lessen wordt ingezet op continuering van de beweegroepen bij bestaande sportaanbieders.

Sociaal Vitaal in Het Hogeland is een initiatief van:
Gemeente Hogeland, Dorpsbelangen Leens, GoudVereg en Huis voor de Sport Groningen. Stichting GoudVereg stimuleert senioren om fit en gezond oud te worden. Dorpsbelangen Leens heeft als doel het behartigen van de belangen van de inwoners van Leens.

(Om privacyredenen zijn er geen foto's van de beweeggroepen in Het Hogeland toegevoegd)