Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Gemeenten

Ieder kind heeft BeweegTALENT

Stichting Openbaar Onderwijs Oost-Groningen (SOOOG) heeft met “BeweegTALENT” een doorlopend project op al haar basisscholen. De organisatie en uitvoering van dit naschoolse aanbod (NSA) is in handen van een sportcoach van Huis voor de Sport Groningen (HvdSG). Deze activiteiten worden aangeboden in Wedde, Pekela’s en Oldambt, samen goed voor 21 basisscholen. Binnen NSA is het doel dat kinderen minimaal 1x per week in de buurt kennis kunnen maken met een grote diversiteit aan sporten en dat ze weten bij welke verengingen ze hiervoor terecht kunnen. Op deze manier krijgen sportverenigingen de kans om zich te profileren en kunnen leerlingen hun eigen BeweegTALENT ontdekken.

Naschools kennismaken met grote diversiteit aan sporten

Verenigingen kunnen zich profileren, leerlingen ontdekken hun talenten

Jaap Hansen van SOOOG licht toe:
"Vanuit eerdere contacten met sportconsulent Jack Kamminga over combinatiefuncties die onderwijs en gemeenten gezamenlijk vorm gingen geven, zijn we destijds nader in gesprek gekomen met Huis voor de Sport Groningen. Snel werd ons duidelijk hoe belangrijk sport en bewegen waren voor onze leerlingen. Veel kinderen in Oost-Groningen waren nog niet lid van één of meerdere sportverenigingen. Gemeenten maakten het lidmaatschap voor alle gezinnen betaalbaar en SOOOG bood NSA om kinderen kennis te laten maken met de diversiteit aan sporten en verenigingen in Oost-Groningen."

Verdeling in clusters
SOOOG is met dit project vanaf 2016 meer in gaan zetten op sport en bewegen. Aanhakend op dit idee heeft HvdSG een plan opgesteld om alle scholen in 11 clusters te verdelen, met maximaal twee scholen per cluster zodat elk kind altijd de mogelijkheid heeft om mee te kunnen doen bij een activiteit in de buurt (gymzaal, veld, plein). Naschoolse activiteiten worden door de sportcoach verdeeld over 40 lesweken, om vervolgens de sportverengingen hierop in te zetten. De promotie per school is in handen van een coördinator en de sportcoach. Naast activiteiten als judo, basketbal en voetbal is er ook ruimte voor activiteiten als apenkooi, jungle survival en blikspuit.

Inspelen op ontwikkelingen
In 2020 loopt het project nog steeds en zijn er veel enthousiaste kinderen te zien. In de tussenliggende jaren zijn er echter wel wat aanpassingen gedaan binnen het project. Inmiddels loopt het weer als een trein door enerzijds indirect verenigingen in te zetten in NSA (sportcoach doet uitvoering voor de vereniging en de vereniging doet de promotie) en anderzijds in blokken te werken bij clusters met twee scholen (bijv. 4 weken gymzaal Bad Nieuweschans en 4 weken gymzaal Drieborg).

Ook is de periode verkort naar 30 weken, waarbij december (feestdagen) en juni/juli (lage opkomst) geschrapt zijn. Door tenslotte af en toe niet-wedstrijdsporten aan te bieden (chaos doelenspel, Super Mario en zelfs een Bingo) komen er nu ook leerlingen die eerder niet kwamen. Ook het aanbieden van activiteiten op een schoolplein (bijv. OBS Uilenburcht Beerta) is een uitkomst geweest voor veel kinderen van die school.

“Huis voor de Sport neemt je mee in de beleving en mogelijkheden van sport en bewegen en weet dit samen met organisaties op deskundige en professionele wijze vorm te geven.”

Jaap Hansen, SOOOG

Deskundige en professionele uitvoering
Over de samenwerking is Jaap Hansen louter positief:
"Huis voor de Sport Groningen onderkent als geen ander, voor zowel individu als maatschappij, het belang van sport en bewegen. Het vormt de basis voor een goede en duurzame gezondheid en ontplooiing. Huis voor de Sport neemt je mee in die beleving en mogelijkheden en weet het samen met organisaties vorm te geven. Samen leidt dat tot de juiste keuzes binnen de mogelijkheden. Keuzes worden vervolgens snel en praktisch vertaald naar uitvoering, die op een deskundige en professionele vorm krijgt."

Sportinstuiven succesvol
Echte successen zijn de sportinstuiven met verengingen, zoals freerunning en tumblingbaan (met Sv MidOost) waarbij 90 enthousiaste kinderen deelnamen. Maar ook instuiven bij verengingen zelf: voetbal bij VVS, tennis bij LTC Amor, zeilen op het Oldambtmeer en karate/ kickboksen bij Budocentrum Chikara.

“Ik vind alle sporten leuk en vooral leuk om samen met andere kinderen te spelen. Ik ben ook lid geworden bij SV Drieborg en doe daar ACRO en voetbal”

Fay Smith, groep 8 OBS Drieborg