Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Gemeenten

Sportakkoord Westerkwartier breed gedragen

De gemeente Westerkwartier is op 1 januari 2019 ontstaan uit de Groningse gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en Middag Humsterland. Een nieuwe gemeente betekent nieuwe uitdagingen. Eén daarvan was het ontwikkelen van een lokaal sportakkoord. Namens Huis voor de Sport Groningen mocht Karin Zwart het hiermee gepaard gaande proces begeleiden. Na een proces van ongeveer een half jaar was in maart 2020 het eindresultaat daar. Een breed gedragen sportakkoord Westerkwartier!


Wat houdt een lokaal Sportakkoord in?
In een lokaal sportakkoord staan afspraken tussen gemeente, lokale sportaanbieders, maatschappelijke partners en overige organisaties over de sport in de nabije toekomst. Zo ook in het sportakkoord Westerkwartier. Hieke Ferwerda, beleidsadviseur Sociaal Domein over de ambitie van de gemeente: “Met het sportakkoord Westerkwartier willen we bereiken dat écht iedereen plezier in sport heeft. Nu en in de toekomst. Ongehinderd, in een veilige en gezonde omgeving. Een leven lang. Als sporter, vrijwilliger of toeschouwer. En ieder op zijn of haar eigen niveau. Samen werken we aan een omgeving waar iedereen gezond en sportief kan opgroeien, waar niemand aan de kant staat, waar we naar elkaar omkijken en waar sterke en vitale sport- en beweegaanbieders zorgen voor ontmoeting en ontspanning”.

“Met het sportakkoord Westerkwartier willen we bereiken dat écht iedereen plezier in sport heeft”

Hieke Ferwerda, beleidsadviseur Sociaal Domein

Breed gedragen plan
Om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren, heeft de gemeente Westerkwartier in september 2019 twee kick-off bijeenkomsten georganiseerd met in totaal 100 belangstellenden. Vervolgens is een drietal werkgroepen, tijdens twee sessies in november en een werkconferentie in januari, aan de slag gegaan met het uitwerken van de volgende vier thema’s:

- Inclusief sporten en bewegen;
- Van jongs af aan vaardig in bewegen;
- Vitale sport- en beweegaanbieders;
- Duurzame sportinfrastructuur.

Hieke vervolgt: We hebben er bewust voor gekozen om de bijeenkomsten gemeente breed te organiseren. Dit om zoveel mogelijk organisaties/inwoners de mogelijkheid te geven om aan te sluiten en mee te praten. Met name sportverenigingen, maar ook onderwijsinstellingen, kinderopvang en bijvoorbeeld een zelfstandige yogastudio namen deel. Het waren intensieve, maar ook erg leerzame bijeenkomsten met leuke, interactieve werkvormen”.
Het intensieve proces heeft zijn vruchten afgeworpen. Met behulp van de brede input vanuit de deelnemers zijn er per thema meerdere doelstellingen en actiepunten geformuleerd in het sportakkoord Westerkwartier.

“De betrokkenheid van alle partijen was groot en er is hard gewerkt om tot een mooi akkoord te komen”

Sportformateur Karin Zwart

Huis voor de Sport Groningen in rol van sportformateur
De reden om Karin Zwart van Huis voor de Sport Groningen als sportformateur in Westerkwartier aan te stellen, komt niet uit de lucht vallen. Het blijkt het gevolg van een optelsom van bekendheid, eerdere nauwe samenwerking met korte lijnen en de daarbij opgedane positieve ervaringen. Reacties vanuit betrokken partijen: Hieke: "Er is een goede klik aanwezig en dan gaat de afstemming vanzelf. Dit zag je terug in de professionele voorbereiding en uitvoering van de werksessies. Wederom een prettige samenwerking!"
Sportformateur Karin Zwart: “De betrokkenheid van alle partijen was groot en er is hard gewerkt om tot een mooi akkoord te komen". Wethouder Elly Pastoor besluit: “We kijken als gemeente terug op een mooi en intensief proces, waarbij veel mensen uit de gemeente met elkaar samen hebben gewerkt".
Naast Westerkwartier vervult Huis voor de Sport Groningen de rol van sportformateur ook in de volgende gemeenten: Westerwolde, Stadskanaal, Pekela (Groningen), Waadhoeke en Leeuwarden (Friesland).

“We kijken als gemeente terug op een mooi en intensief proces, waarbij veel mensen uit de gemeente met elkaar samen hebben gewerkt".”

Elly Pastoor, wethouder gemeente Westerkwartier

Coronacrisis
Door het uitbreken van de coronacrisis werd de feestelijke ondertekening op 26 maart uitgesteld en lag ook de uitvoering daardoor stil. Het lokaal Sportakkoord is op 16 april alsnog gepubliceerd via een persbericht. Alle deelnemers zijn vooraf geïnformeerd over het lokaal Sportakkoord en het proces in de komende maanden. Gemeente Westerkwartier neemt het initiatief door in september opnieuw een bijeenkomst te organiseren en afspraken te maken voor het vervolg.