Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Gemeenten

TATC goed voorbeeld van 'Energieke Club'

De in 1922 opgerichte Ter Apeler Tennis Club (TATC) is in 2018 al benaderd vanuit Huis voor de Sport Groningen om te participeren in het provinciale pilotproject Verduurzaming sportverenigingen. Bij de vereniging is destijds een energiescan (0-meting) via W2N en SportStroom uitgevoerd. TATC liep al met het plan om een aantal maatregelen wat betreft verduurzaming uit te voeren, maar een dergelijke scan gaf (en geeft) toch een heel goed en compleet beeld van de situatie op dat moment.

Energiescan geeft compleet beeld
Subsidies bieden mogelijkheid tot investeren


Van laaghangend fruit tot investeren in maatregelen
Voorzitter Guus Veninga van TATC over het traject van verduurzaming bij zijn club:

"Als tennisclub hebben we op basis van de rapportage eerst maatregelen uitgevoerd die vrijwel geen geld kostten, zoals deurdrangers, het verplaatsen van de thermostaat van een koud hok naar de kantine. Ook zijn de knoppen voor de temperatuurinstelling afgesloten, zodat niet iedereen daar aan kan draaien en de verwarming daardoor te vaak onnodig hoog stond. Dit soort eenvoudige maatregelen, laaghangend fruit genoemd, kunnen al een positieve (financiële) bijdrage met zich brengen."


Een aantal zaken waar serieus mee bespaard kan worden, zoals een warmtepomp, ledverlichting en zonnepanelen, zijn fors duurder en dat vergt dan ook een langduriger traject. Via de BOSA subsidie kon de club 30% subsidie krijgen, maar die andere 70% moet ook ergens vandaan komen. Geld dat TATC zelf niet had. De tennisclub moest dan ook afwegingen maken of het ook verantwoord was om te investeren.


Met subsidie verantwoord investeren

Guus vervolgt: "Als TATC hebben we op gegeven moment ook de gemeente Westerwolde gevraagd of zij mogelijk ook een oplossing kon bieden. Er waren immers veel mogelijkheden voor besparing, maar niet de middelen om dit uit te voeren. Uiteindelijk heeft de gemeente een fonds ingesteld waarop verenigingen ook een beroep konden doen mits ze een goed plan hadden. Met deze mogelijkheid en het aanvragen van de BOSA subsidie en het aanschrijven van het Fonds Nieuwe Doen is een groot deel van het benodigd budget rondgekomen. Daarmee konden we verantwoord ook eigen investeringen doen en zo toch mooie stappen maken in het verduurzamen van de accommodatie."


Overzicht van maatregelen

In december 2020 zijn er bij TATC maar liefst 78 zonnepanelen geplaatst en is vervolgens de ketel verwijderd en een warmtepomp met drie luchtunits geplaatst om de kantine te verwarmen op de momenten dat het nodig is. Voor de warmwatervoorziening is een doorstroomtoestel geplaatst. TATC heeft meerdere keren gebruik gemaakt van de mogelijkheid om opgevraagde offertes door SportStroom te laten toetsen en dat heeft bruikbare adviezen opgeleverd voor de club.

“Door aanvullende subsidies konden we zelf ook verantwoord investeren en zo toch mooie stappen maken in het verduurzamen van de accommodatie”

Guus Veninga, voorzitter TATC

Toekomstplannen
Naast de genoemde maatregelen heeft de club nog meer duurzame toekomstplannen. Voorzitter Veninga licht toe: "In de (nabije) toekomst zullen in de kleedkamers nog (infrarood) warmtepanelen geplaatst worden. Daarnaast is er de wens om ledverlichting om de banen te zetten, maar omdat dit met een relatief beperkt aantal branduren per seizoen minder besparing oplevert, hebben we dit i.v.m. de kosten geparkeerd. Echter, wanneer het budget het toelaat willen we dit wellicht toch realiseren. We zijn als TATC een heel eind op weg, maar we zijn nog niet klaar. Het is goed om met verduurzaming bezig te zijn, maar het is ook wel een traject van de lange adem en niet iets dat je er even bij doet."

Met het project 'De Energieke Club' proberen we sportverenigingen te laten inzien dat verduurzaming goed is voor milieu en clubkas en daar waar de energie bij de vereniging zit, ondersteunen we hen bij het gehele proces. Van scan tot aan realisatie. We willen de vereniging hierbij zoveel mogelijk ontzorgen.

Meer info?
Neem contact op met Egbert Bakker van Huis voor de Sport Groningen, via E e.bakker@hvdsg.nl of T 050-87 00 100.