Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Gemeenten

Bewegen in de Openbare Ruimte

Een aantrekkelijk park nodigt uit tot wandelen of hardlopen. Een mooie fietsroute door de natuur nodigt uit tot fietsen. De fysieke en sociale omgeving zijn, veelal onbewust, van invloed op het beweeggedrag van mensen. Een beweegvriendelijke openbare ruimte heeft een preventieve werking op de gezondheid van mensen in jouw gemeente en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan gezond ouder worden.

Trend: sport en bewegen in de openbare ruimte

Steeds meer mensen, individueel of georganiseerd, gebruiken de openbare ruimte om er te sporten, te bewegen en te recreëren. Maar liefst 41% van de Nederlanders tussen de 6 en 79 jaar doet dit om bijvoorbeeld te wandelen, fietsen, bootcampen, suppen of om hard te lopen. Het sportieve belang van de openbare ruimte neemt daarmee toe. Een beweegvriendelijke openbare ruimte biedt daarnaast ook kansen voor het stimuleren van een goede gezondheid.

De beweegvriendelijkheid van de omgeving is de mate waarin de fysieke omgeving gelegenheid geeft tot vormen van sport, spel, actieve recreatie en actief transport, in het bijzonder lopen en fietsen. De veronderstelling is dat een meer beweegvriendelijke omgeving bijdraagt aan meer sport en bewegen.

Beweegvriendelijke ruimte

Ook de socialiserende werking van beweegvriendelijke ruimten heeft effect op de leefbaarheid van een wijk, buurt of dorp in jouw gemeente. Door mensen te laten bewegen en elkaar te ontmoeten kunnen zorgkosten dalen en sociaal-maatschappelijke problematiek worden teruggedrongen. Daarnaast is een dynamisch en beweegvriendelijk natuurgebied een aantrekkelijke toeristische bestemming met positieve effecten op de economie van de regio.

Een beweegvriendelijke omgeving is een leefomgeving die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, te sporten, te recreëren en te ontmoeten. Onze leefomgeving is in potentie de grootste sportaccommodatie van de provincie Groningen.

Het ontwikkelen van een beweegvriendelijke omgeving is een reis op zich. De invulling ervan is overal anders en is sterk afhankelijk van de lokale context. Huis voor de Sport Groningen begeleidt verschillende regionale- en lokale initiatieven rondom het thema bewegen in de openbare ruimte en geeft hier tevens uitvoering aan.

Waarde van een beweegvriendelijke openbare ruimte

Een leefomgeving die bewegen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen en te sporten draagt bij aan;

  • Minder overgewicht;
  • Bevordert de algemene lichamelijke- en geestelijke gezondheid;
  • Stimuleert motorische ontwikkeling van kinderen;
  • Afname van autogebruik en toename wandelen en fietsen;
  • Verbetert de sociale samenhang (generaties ontmoeten elkaar);
  • Waarde stijging van woningen;
  • Meer betrokkenheid van bewoners;
  • Beter imago van de buurt.

KennisLab BIOR Noord

Huis voor de Sport Groningen is partner binnen KennisLab BIOR Noord, een samenwerkingsverband van verschillende partijen in Noord-Nederland met de gezamenlijke ambitie om jong en oud te verleiden zich te bewegen in de grootste buitensportaccommodatie van Noord-Nederland.

Bekijk ook de whitepaper ‘Kansen die de omgevingswet biedt voor een beweegvriendelijke omgeving’

Wij kunnen jou helpen!

Neem nu contact met ons op.

Heb je vragen? We helpen je graag verder. Je kunt van maandag t/m donderdag tussen 08.30 uur en 17.00 uur telefonisch contact opnemen met één van onze adviseurs. Ook kun je ons e-mailen met jouw vraag, wij zullen hier dan zo spoedig mogelijk op reageren.