Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Gemeenten

De Energieke Club

Voor een duurzaam Gronings Sportklimaat!

In de provincie Groningen is transitie naar het gebruik van duurzame energiebronnen een zeer actueel onderwerp. Ook sportverenigingen spelen hier een nadrukkelijke rol in. De Provincie Groningen, Energy Valley Topclub, Rabobank, FC Groningen en Huis voor de Sport Groningen hebben met het project ‘De Energieke Club’ de handen ineen geslagen om Groningse sportclubs te ondersteunen bij het verminderen en verduurzamen van hun energieverbruik. Het doel is het energieverbruik en daarmee de energiekosten van (buiten)sportverenigingen structureel terug te dringen door energiebesparing en het gebruik van duurzame energie. Dit is zowel goed voor milieu als voor clubkas! Een financieel gezonde sportvereniging draagt bovendien bij aan leefbaarheid en vitaliteit van de provincie.

Er nemen al 75 sportverenigingen deel aan de Energieke Club. Dit zijn de koplopers in onze provincie. Nu willen we graag ook de volgende groep buitensportclubs de mogelijkheid geven hun sportaccommodatie te verduurzamen.

Gratis ondersteuning sportclubs op meerdere vlakken
We kunnen alle buitensportclubs* kosteloos een energiescan aanbieden die door SportStroom, ‘de energiecoach van sportverenigingen’ wordt uitgevoerd. Elke deelnemende vereniging ontvangt een rapportage voorzien van energiebesparingsadvies. Vervolgens begeleiden we de verenigingen om te starten met maatregelen die geen of weinig geld kosten, maar wel een besparing van ca 15-25% op de energiekosten opleveren. Voor de grotere investeringen ondersteunen we bij het aanvragen van subsidie en oriëntatie op mogelijkheden voor financiering.

* buitensportclubs die hun sportaccommodaties regulier gebruiken (ijsbaanverenigingen, grasbaanverenigingen en auto- en motorsport vallen hier buiten).

Waarom meedoen als gemeente?
- Gratis aanbod en ondersteuning voor de sportverenigingen
- Kostenbesparing voor sportverenigingen (na financiële tegenslagen door corona)
- Het draagt bij aan de doelstellingen van de gemeente naar een schoner klimaat.

Webinar 6 september

Om u verder te informeren organiseren we op maandag 6 september van 15.00-16.00 uur een webinar voor wethouders en beleidsmedewerkers sport en energie/duurzaamheid van gemeenten. We delen met u de eerste successen en vertellen wat we uw gemeente te bieden hebben.

Programma
- Welkom en trailer Energieke Club
- Wethouder Bart Huizing over de successen in de gemeente Westerwolde
- Wat hebben we te bieden voor de sportclubs?
- Wat hebben we te bieden voor gemeenten?
- Waarom mee doen als gemeente?
- Vragenmoment

Aanmelden
Aanmelden kan via onderstaand formulier

TATC goed voorbeeld van 'Energieke Club'

De in 1922 opgerichte Ter Apeler Tennis Club (TATC) is in 2018 al benaderd vanuit Huis voor de Sport Groningen om te participeren in het provinciale pilotproject Verduurzaming sportverenigingen. Bij de vereniging is destijds een energiescan (0-meting) via W2N en SportStroom uitgevoerd. TATC liep al met het plan om een aantal maatregelen wat betreft verduurzaming uit te voeren, maar een dergelijke scan gaf (en geeft) toch een heel goed en compleet beeld van de situatie op dat moment.