Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Gemeenten

Sportieve Gezonde Jeugd

Huis voor de Sport Groningen streeft naar een gezondere leefstijl bij alle jongeren in de provincie Groningen, zowel op het basisonderwijs, als het voortgezet onderwijs, MBO en speciaal onderwijs. Wij willen kinderen in de provincie Groningen (weer) met plezier meer laten bewegen.

Sportieve Gezonde School

De afgelopen jaren is het concept Sportieve Gezonde School basisonderwijsontwikkeld en uitgerold in de provincie. Binnen het project krijgen kinderen bewegingsonderwijs van een vakleerkracht en worden de groepsleerkrachten begeleid bij een methode bewegingsonderwijs. Daarnaast krijgen zij extra beweegmomenten aangeboden tijdens en/of na schooltijd. Het aanbod is veelzijdig en gevarieerd, zodat kinderen ontdekken wat hun talenten zijn en welke sport(en) ze leuk vinden. Scholen kunnen hierbij kiezen uit een menu van interventies, zoals The Daily Mile, gezonde schoolpleinen, clinics, naschoolse activiteiten, pleinspelen, lessen gezonde voeding, etc.

Stimuleren van bewegen

Wij willen kinderen in de provincie Groningen (weer) met plezier meer laten bewegen. En dat is nodig, want:

 • 1 op de 8 kinderen heeft overgewicht.
 • Als er niets verandert, zijn 2 op de 3 volwassenen te zwaar in 2040.
 • Kinderen brengen veel tijd door achter een ‘scherm’.
 • Slechts 18% van de kinderen voldoet aan de beweegrichtlijn.
 • De motorische vaardigheid holt achteruit.
 • Veel scholen hebben geen vakleerkracht bewegingsonderwijs.

“Sportcoach heeft ons het plezier in bewegingsonderwijs aangewakkerd.”

CBS De Maranatha, (Winschoten)

Wij kunnen jou helpen!

Neem nu contact met ons op.

Heb je vragen? We helpen je graag verder. Je kunt van maandag t/m donderdag tussen 08.30 uur en 17.00 uur telefonisch contact opnemen met één van onze adviseurs. Ook kun je ons e-mailen met jouw vraag, wij zullen hier dan zo spoedig mogelijk op reageren.

Doorgaande (leer)lijn beweegstimulering

Om een gezondere leefstijl bij jeugd en jongeren te realiseren creëren we een doorgaande (leer)lijn beweegstimulering in de omgeving van het kind. Dit doen we door:

 • Bij het jonge kind (0-6 jaar) en haar omgeving te beginnen. We inspireren en stimuleren gemeenten door nieuw aanbod te ontwikkelen en uit te testen. Hierbij sluiten we aan bij landelijke ontwikkelingen.
 • Het aantal Sportieve Gezonde Scholen in de provincie verder uit te breiden naar meer basisscholen en speciaal basisonderwijs en het programma inhoudelijk te verbreden richting gezonde leefstijl.
 • Het concept van de Sportieve Gezonde School verder te ontwikkelen en uit te rollen (testen in de praktijk) naar jongeren op het VMBO en MBO.

Ontwikkeling en leefomgeving

Daarnaast spelen we in op ontwikkelingen en de leefomgeving van het kind, daarom:

 • Stimuleren en ondersteunen we gemeenten om deel te nemen aan JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).
 • Nemen we het initiatief om toe te werken naar een ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas.
 • Ontwikkelen en faciliteren we d.m.v. samenwerking een digitaal platform (informatie en tools) voor professionals, zodat zij kinderen meer en motorisch vaardiger kunnen laten bewegen. Plezier staat hierbij voorop.
 • Inspireren, stimuleren en ondersteunen we scholen om bewegend leren te integreren tijdens de reguliere lessen, zoals taal, rekenen en aardrijkskunde.