Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Onderwijs

BVG trouwe aanbieder Sport- en Cultuurhopper

Springplank om nieuwe jeugd binnen te halen

De Sport- en Cultuurhopper: op een laagdrempelige manier gratis of tegen geringe kosten kennismaken met een sport of activiteit van een lokale aanbieder. Basketbalvereniging Groningen (BVG) weet er alles van, zij doen namelijk al vanaf het begin mee aan het kennismakingsprogramma in de gemeente Groningen. Hoofd Jeugd Opleidingen, Lothar Luinge, vertelt waarom.

“We zijn als club maatschappelijk zeer actief. Onze ambitie is: een leven lang lid van BVG en dat begint natuurlijk al op jonge leeftijd” begint Luinge. “Ons ledenaantal zit momenteel net boven de 500. Ongeveer 60% van de nieuwe leden komt binnen via de Sport- en Cultuurhopper, ca. 40% via mond-tot-mondreclame. Naast de vele jeugdteams hebben we vijf seniorenteams en vier teams onder de 20. Als vereniging zijn we verspreid over veel wijken in de gemeente Groningen, waarbij er ook wijkcompetities worden gespeeld”.

“Ongeveer 60% van de nieuwe leden komt binnen via de Sport- en Cultuurhopper”

Lothar Luinge, Hoofd Jeugd Opleidingen BVG

Vervolg op clinics
Voorafgaand aan het aanbod via de Sport- en Cultuurhopper verzorgt BVG ook nog eens clinics op scholen in de gemeente Groningen. Dit om jeugd alvast kort te laten proeven aan deze tak van sport. De kennismakingscursussen van de Sport- en Cultuurhopper, met gemeentelijke dekking, zijn vervolgens een mooi vervolg. Luinge: “Het verschil is duidelijk: bij de clinics tijdens de gymlessen is er sprake van grotere groepen en het is uiteraard altijd op school. Het vervolg via de Sport- en Cultuurhopper is gerichter: in kleinere groepjes liefhebbers en ook nog eens bij de ‘echte’ aanbieder zelf!”

Eén op de drie blijft hangen
De afgelopen periode namen er maar liefst 110 kinderen van 6 t/m 15 jaar deel aan een kennismakingscursus van BVG, met net zoveel jongens als meisjes. Het aantal volwassenen daarentegen is op één hand te tellen, maar dit aanbod loopt ook minder lang dan het aanbod voor jeugd. “Van de deelnemende kinderen blijft één op de drie hangen” weet Luinge. “De trainer is daarbij zeer bepalend. Soms is een trainer helaas niet altijd beschikbaar en dat merk je dan ook meteen in het wel of niet lid worden/blijven”.

“De samenwerking is fijn, met korte lijnen en snelle reacties, top!”

Lothar Luinge, Hoofd Jeugd Opleidingen BVG

Drempels
Toch zijn er, net als overal, altijd kleine verbeterpunten. Luinge: “Soms is de indeling van de accommodaties nog niet bekend, terwijl de planning van de Sport- en Cultuurhopper natuurlijk gewoon doorloopt”. Daarnaast is het een wens om het betalen van het cursusgeld op een andere manier te regelen. “Dit ligt nu bij de club, maar wellicht kunnen we in de toekomst naar een andere opzet” oppert Luinge. Los van bovenstaande is Luinge namens de club zeer tevreden over de Sport- en Cultuurhopper en hoe zaken geregeld zijn: “De samenwerking is fijn, met korte lijnen en snelle reacties, top!”