Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Onderwijs

Terugblik symposium LHBTI+ acceptatie in de sport

Op vrijdag 7 juni vond het symposium "LHBTI+ acceptatie in de sport" plaats in de Euroborg in Groningen. Dit symposium, ter voorbereiding op Roze Zaterdag op 22 juni jl., werd georganiseerd in samenwerking met de Alliantie Gelijkspelen, de gemeenten Het Hogeland, Eemsdelta en Oldambt en de provincie Groningen. Bijgaand een korte terugblik.

We mogen terugkijken op een geweldige middag vol inspirerende verhalen van ervaringsdeskundigen, schrijvers, topsporters, betrokken verenigingsleden en professionals. Als kick-off was er het persoonlijke verhaal van Pepijn Keppel over zijn jeugdervaringen als aanstormend talent in het Oranje hockeyteam. Zijn verhaal bracht een goed beeld over wat woorden en groepsgedrag kunnen doen met een individuele sporter.

Panelgesprek
Vervolgens vond er een panelgesprek plaats met bijdragen van Lou Manders (John Blankenstein Foundation (JBF)), lid van de Alliantie Gelijkspelen), Marijke Beute (bestuurslid Inclusie GRC Groningen) en Rutger Kussendrager (Sportparkmanager bij Huis voor de Sport Groningen). Deze drie gasten spraken samen met dagvoorzitter Martijn Rotgers over het belang van het maken en uitvoeren van LHBTI+ beleid binnen de sportvereniging.

Workshops
Ook waren er workshops over ‘Inclusief coachen’ (door Thijs de Greeff, Stichting All-in), ‘Meer LHBTI+ acceptatie op de sportvereniging’ (door Inclusieteam Corpus den Hoorn) en ‘Sport voor iedereen. Diversiteit in onze club’ (door JBF). Via de workshops konden deelnemers hun ervaringen uitwisselen en elkaar voorzien van handvatten om verdere stappen te maken.

'Ballenjongen'
Na de workshops nam Nino Wilkes (zie foto), schrijver van het boek ‘Ballenjongen” de deelnemers mee in zijn ontdekkingstocht over homoseksuele geaardheid en het tegelijkertijd opgroeien in voetbalfamilies Wilkes en Kluivert. Hij deed met recht de oproep om de discussie over openlijk homo-zijn in de voetbalwereld bespreekbaar te maken: "Ik heb niet de illusie dat ik het probleem ga oplossen, alleen hoop ik wel dat het een discussie op gang brengt. Ik vind gewoon dat iedereen die gek is op sport zichzelf moet kunnen zijn. Of je nou paars haar wilt hebben, of dat je op mannen valt. Iedereen moet kunnen doen wat ze zelf willen. Uiteindelijk hoop ik ook dat een jongen die het boek leest hier veel aan gaat hebben.”

“Ik vind gewoon dat iedereen die gek is op sport zichzelf moet kunnen zijn. Of je nou paars haar wilt hebben, of dat je op mannen valt”

Nino Wilkes, schrijver boek 'Ballenjongen'

'Sport een plek voor iedereen'
Als afsluiter van deze interessante en inspirerende sessie kwamen LHBTI+ betrokkenen Lynn Streuper, Thijs de Greeff en Stephan Hakkers aan het woord. Alle drie zetten zij zich in voor acceptatie in de sport op het gebied van beleid en begeleiding. Zij onderschreven dat sport een plek voor iedereen moet zijn, maar waar er geen uitzonderingen moeten worden gemaakt. Het moet namelijk normaal zijn om als LHBTI+ persoon elke sport te kunnen beoefenen. Echter zegt de praktijk wat anders; de uitzondering is nodig om een normaal te laten ontstaan.

Meer weten of aansluiten bij een lokaal inclusieteam?
Wil je meer algemene informatie over LHBTI+ acceptatie in de sport, of wil je aansluiten bij één van de lokale inclusieteams in de gemeente Het Hogeland, Oldambt of Eemsdelta? Neem dan contact op met: