Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Onderwijs

CBS De Wegwijzer uit Bellingwolde heeft met “The Daily Mile” het ideale “beweegtussendoortje” gevonden!

Eind 2018 was CBS De Wegwijzer uit Bellingwolde op zoek naar een manier om gestructureerd, en in beweging, een frisse neus te halen naast de reguliere pauzes. Directeur Jeannette Vreugdenhil kwam een artikel over The Daily Mile tegen en via de sportconsulent van Huis voor de Sport Groningen in de gemeente Bellingwedde is het balletje snel gaan rollen.

Op een leuke manier werken aan een betere conditie en meer zelfvertrouwen

Planning
Doorlopend

Doelgroep
Basisschool

Diensten
The Daily Mile

Resultaat
Fitter en meer zelfvertrouwen

Over "The Daily Mile”

In 2012 is The Daily Mile in Schotland ontstaan. Een groepsleerkracht en haar leerlingen concludeerden dat ze niet fit waren. Allen wilden dit verbeteren en bedachten daarom om iedere dag een kwartier te gaan rennen of lopen. Na verloop van tijd werd hun conditie logischerwijs stukken beter. Dit was echter niet het enige resultaat!

Naast deze verbetering merkte de groepsleerkracht dat de kinderen na het rennen met frisse energie aan de slag gingen en de “verloren” tijd ruimschoots inhaalden. Daarnaast merkte ze dat kinderen, die zich normaal gesproken “verstopten”, meer zelfvertrouwen kregen omdat ze fitter werden.

Sinds het ontstaan zijn er wereldwijd circa 10.000 scholen en kinderdagverblijven die meedoen aan The Daily Mile. In Nederland zijn dit er 407 waarvan 22 scholen in de provincie Groningen.

“We merken niet alleen dat het effect heeft op de conditie en dat de kinderen er weer fris tegenaan gaan, we merken ook dat het een sociale activiteit is. Laatst kwam er een leerkracht naar mij toe die enthousiast vertelde dat hij een erg leuk gesprek had met een leerling uit een lagere groep. Jong en oud loopt met elkaar en helpt elkaar daar waar nodig.”

Hoe gaat het nu met The Daily Mile op CBS De Wegwijzer?

Inmiddels is de school bijna een jaar bezig en ze zijn erg tevreden over The Daily Mile. Dusdanig tevreden dat de school van 2 keer in de week naar 3 keer in de week is gegaan. Voorafgaand waren er uiteraard wel vraagtekens. “Gaat ons dit niet te veel tijd kosten, hoe zijn de kinderen wanneer ze weer terug zijn in de klas en levert The Daily Mile inderdaad de gewenste effecten?”

“De eerste keer was alles nieuw. Al vrij snel gingen de kinderen direct na The Daily Mile weer aan de slag. Ik zie bij meerdere kinderen vooruitgang wat betreft enthousiasme en conditie. Sommige liepen in het begin en zie ik nu al stukken rennen. Het mooie is dat iedereen op zijn/haar eigen manier mee kan doen. Lopen of rennen maakt niet uit. Zolang ze maar actief een frisse neus halen.”

Directeur Jeanette Vreugdenhil

Hoe werkt The Daily Mile?

Het succes van The Daily Mile zit hem in de eenvoud. Wanneer een school interesse heeft, kan deze contact opnemen met Huis voor de Sport Groningen. Samen worden dan de volgende stappen doorgelopen:

Op welke momenten wordt er gelopen?

  • Het streven van The Daily Mile is om dagelijks 15 minuten te lopen. Bij voorkeur tussen de pauzes als onderbreking van de les.
  • Veelal wordt er gekeken naar de andere “bewuste” beweegmomenten (zoals gym) en wordt er voor dagen gekozen waarop er nog niet “bewust” bewogen wordt.

Is er een geschikte en veilige route dicht bij school?

  • Vaak voldoet het schoolplein al om een veilige route uit te zetten. Daarnaast hebben veel scholen de mogelijkheid om de route rondom de school uit te zetten zonder dat er overgestoken hoeft te worden.

Hoe communiceren we The Daily Mile richting leerkrachten, ouders/ verzorgers, leerlingen en andere betrokkenen?

  • Voor The Daily Mile is er een toolkit ontwikkeld. Hiermee krijgt de school een kant en klaar product dat men kan inzetten. Dit bestaat uit onder andere: brief voor de ouders/ verzorgers/ nieuwsbrief, posters/ flyers en informatie over de effecten, ervaringen van andere scholen.

Last but not least

  • Rest ons alleen nog om gezamenlijk een startmoment te plannen en The Daily Mile in de praktijk te brengen!

“We gaan binnenkort ook een route maken langs verschillende plaatsen/ steden/ landen. Wanneer we hier “aankomen” koppelen we dit bijvoorbeeld aan de lesstof van een les aardrijkskunde.”

Wil je The Daily Mile op jouw school?

Wil je ook werken aan je conditie en zelfvertrouwen?

Huis voor de Sport Groningen helpt jou en jouw school graag om The Daily Mile te implementeren in de dagelijkse gang van zaken. Meer weten?