Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Onderwijs

VMBO Terra College Oldekerk doet mee aan ‘What the Health?!’

Met het project ‘What the health?! werken scholen aan een gezonde ontwikkeling en een duurzame en actieve leefstijl van hun leerlingen. Veel gehoorde opmerkingen bij het evaluatieonderzoek in 2018 bij leerlingen zijn namelijk:

  • kinderen willen wel gezonder eten, maar moeten thuis eten wat de pot schaft;
  • ouders van het kind vinden sport niet belangrijk;
  • op school moeten kinderen al zoveel, ze willen niet na hoeven denken over sport of gezondheid.

Even kort samengevat

Planning
Doorlopend

Doelgroep
Jeugd

Diensten
YoWaterrr, Health Week, Watertappunt en FoodNite

Resultaat
Grotere interesse in gezondheid en sport

What the Health?!

Scholen die mee doen aan What the Health?! vinden het belangrijk om een actieve gezonde leefstijl van leerlingen een plek te geven binnen de school. Immers een leerling is veel aanwezig op school!

Binnen het project werken we met het sociaal-ecologisch model van Sallis et.al. Bij ecologische modellen voor het bevorderen van gezondheidsgedrag ligt de nadruk op de omgeving en beleidscontext van gedrag. Ook sociale en psychologische invloeden worden meegenomen. Meerdere invloeden zijn van belang bij gezondheidsgedrag.

Deze gedragsinvloeden interacteren op verschillende niveaus (variabelen werken samen). Het maakt het lastig om vast te stellen welke interacties het belangrijkst zijn. Daardoor zijn interventies op meerdere niveaus het meest effectief voor gedragsverandering. Invulling van het programma van ‘What the health?!’ wordt dus nog meer ingezet op verschillende niveaus, met verschillende interventies, passend bij de visie en missie van de school.

Draagvlak voor gezondheid

Voor het slagen van het project is het van cruciaal belang dat op richting en inrichtingsniveau ‘What the Health?!’ wordt uitgevoerd en wordt omarmd door een ieder binnen deze structuur. Om meer draagvlak te creëren betekent het dat er tijd genomen moet worden om dit op te zetten. De sportcoach zal nu meer als procesbegeleider worden ingezet en als katalysator voor het uitvoeren van het (gezondheids-)beleid. Met deze manier van werken is er meer ruimte voor daadwerkelijk gedragsverandering van de leerling en definitieve borging van het project binnen de school. Er is bewust gekozen voor een start aan het begin van het kalenderjaar, om zodoende veranderingen in een nieuw curriculum door te kunnen voeren in een nieuw schooljaar. De sportcoach begeleidt de school met het ‘What the Health’ project gedurende 1 kalenderjaar op maat en binnen de wensen van de school.

Hoe ziet het er in de praktijk uit?

Met deze kennis gaan we in samenwerking met de school het jaartraject invulling geven. Het project heeft een ‘menukaart’, waarop verschillende modules aan worden geboden. De school maakt zelf een keuze uit deze modules. Zo is er binnen de modules de mogelijkheid voor het verbeteren van de (beweeg)omgeving, het stimuleren van gezonde voeding, sportieve clinics, leuke challenges en de optie om zelfregulatieve vaardigheden opdoen binnen de eigen lessen. We werken onder andere middels het door het Instituut van Sportstudies ontwikkelde Goalkeeper. We kijken hoe we gezondheid een structurele plek in het onderwijs kunnen geven. Het aanbod is veelzijdig en gevarieerd, zodat leerlingen kunnen ontdekken wat hun talenten zijn en welke sport(en) ze leuk vinden.

“Door YoWaterrr zien we dat leerlingen meer water drinken ipv energiedrankjes.”

Tevreden leerkracht

De resultaten

Inmiddels zijn er ongeveer 8 scholen in de provincie aan de slag gegaan met het project. Elk met ander resultaat, omdat het programma op maat wordt gemaakt. Echter zijn dit een aantal uitspraken:

  • ‘Het watertappunt is een groot succes’
  • ‘Door YoWaterrr zien we dat leerlingen meer water drinken ipv energy drankjes
  • De ‘Health Week’ was super tof om mee te maken!
  • We mogen meer zelf beslissen in de gymles waardoor we makkelijker leren
  • ‘Foodnite’ is echt tof om met voeding bezig te gaan
  • ‘In de pauzes mogen we ook gewoon weer lekker basketballen’

Elke school kan zijn eigen successen boeken op het punt waar zij mogelijkheden zien!

“Na 4 maanden loop ik op het schoolplein van het Terra college in Oldekerk. Ik kijk rond en krijg een glimlach op mijn gezicht. Op het voetbalveldje zijn leerlingen een partijtje aan het doen, jongens en meiden maken zichtbaar plezier. Ik loop verder en zie bij aanvang van het plein dat er een bord staat met een rookverbod in en om de school. Wow, ook dat is nu dus echt gelukt. Mijn glimlach wordt nog groter als ik bij aankomst in de kantine zie dat de school gesponsord wordt door de plaatselijke supermarkt met groente en fruit voor in de pauze. Er staat gelukkig inmiddels een nagenoeg lege kist met nog enkele mandarijnen. Op het mededelingenbord is de vlag uitgegaan voor deelname aan Olympic Moves en met grote verbazing zie ik al meer dan 1 volle inschrijf lijst. Ik kijk nog eens rond, glimlach en ben trots op wat de school heeft geïmplementeerd naar aanleiding van het project ‘What the Health?!’.”

Sportcoach Bianca Bus

Wij kunnen jou helpen!

Neem nu contact met ons op.

Heb je vragen? We helpen je graag verder. Je kunt van maandag t/m donderdag tussen 08.30 uur en 17.00 uur telefonisch contact opnemen met één van onze adviseurs. Ook kun je ons e-mailen met jouw vraag, wij zullen hier dan zo spoedig mogelijk op reageren.

Uitgelichte diensten

Deze diensten werden onder andere ingezet

YoWaterrr

Binnen het Yowaterrr programma gaan scholen gedurende een aantal weken aan de slag met een interventie gericht op het stimuleren van water drinken. Dit programma wordt in samenwerking met Waterbedrijf Groningen uitgegeven. Leerlingen krijgen een aantal weken een stimulans op water drinken door filmpjes en posters die in de aanloop worden verspreid. Vervolgens gaan ze met de klas een challenge aan om allemaal meer water te drinken. Ook de ouders worden hierbij betrokken.

Health Week

Met de Health Week vraag je als school positieve aandacht voor het stimuleren van een actieve gezonde leefstijl onder de leerlingen. De sportcoach helpt je met een interactief programma in deze week. Uiteenlopende clinics, challenges of andere methodes vormen met elkaar een week die structureel opgenomen kan worden in je jaarprogramma. Uiteraard kijken we hoe de Health Week het beste geïmplementeerd kan worden passend bij de visie en missie van de schoolorganisatie zelf.

FoodNite

Foodnite is een programma ontwikkeld met de Goalkeeper methode, waarin zelfregulatie de boventoon voert. Leerlingen gaan met dit voedingsprogramma aan de slag dat gebaseerd is op het welbekende ‘Fortnight’ spel dat volledig past in de belevingswereld van deze doelgroep. Op speelse manier worden ze betrokken in de wereld van voeding, waarin de leerling met eigen gekozen doelstellingen zelf aan de slag gaat met het implementeren van gezonde voeding in de thuissituatie.