Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Onderwijs

Wandelen met Lonneke in Slochteren

In Slochteren zijn al sinds geruime tijd drie wandelgroepen actief. Deelnemers worden vanuit de huisartsenpraktijk de Slochterkring doorverwezen naar deze groepen. Het kan hierbij o.a. gaan om mensen met diabetes, COPD/Astma, patiënten met een verhoogd risico op een hart- of vaataandoening, maar ook mensen met mentale problemen. Sinds juli 2019 begeleidt sportcoach Lonneke Jansen van Huis voor de Sport Groningen deze wandelgroepen.

Wandelen is laagdrempelig, niet-prestatiegericht en heeft een positief effect op gezondheid en welbevinden van mensen.


Gebleken is, vanuit onderzoek en landelijke ervaringen, dat wandelen een positief effect heeft op gezondheid en welbevinden van de deelnemers. Het is een laagdrempelige, niet-prestatiegerichte manier van bewegen.

Kopgroep en peloton
In de gemeente Midden-Groningen wordt er gezamenlijk gestart vanuit één van de huisartsenpraktijken van de Slochterkring. Na wat lopende zaken, mededelingen, het bespreken van de route(s) en een motiverende peptalk is het tijd om weer lekker met elkaar te wandelen. Afhankelijk van het niveau blijft de groep bij elkaar, of er wordt in subgroepen gesplitst. De snellere wandelaars vormen de zogenaamde ‘kopgroep’ en de overige wandelaars blijven in ‘het peloton’. Niveauverschil zonder waardeoordeel.

“We geven mensen dat zetje om in beweging te komen, omdat het alleen vaak niet lukt en in een groep wel”

Sandra S, praktijkondersteuner Slochterkring

Zowel groeps- als individuele aandacht
Lonneke (foto): “Tijdens de wandelingen zorg ik mede voor een goede sfeer, want naast bewegen vind ik het sociale aspect ook erg belangrijk. Als het leuk met elkaar is, dan blijven mensen komen en lopen ze ongemerkt verder en makkelijker. Naast dat ik met een groep te maken heb, neem ik ook altijd de tijd voor de individuele deelnemer. Waar liggen behoeftes? Welke sporten zouden, naast wandelen, ook geschikt zijn? Wil iemand andere wandelaars meevragen voor een wandelevenement? Zomaar een aantal zaken die aan de orde komen.”


Na afloop stappen tellen

Na het wandelen wordt er door de meeste deelnemers koffie of thee gedronken. De groepen delen nog even elkaars ervaringen om vervolgens alle stappentellers naast elkaar te leggen. Grote vraag daarbij: welke teller geeft nu het juiste aantal stappen weer!?

Nevenactiviteiten
Het afgelopen jaar is echter niet alleen maar wekelijks gewandeld. Zo hebben de wandelgroepen een voorlichting van een diëtist gekregen, hebben ze tijdens een wandeling rondom ‘NL Doet’ het zwerfvuil opgeruimd, met de 4MijlForYou meegelopen en een kerswandelvierdaagse gehouden. Hierbij liepen de wandelaars elke dag met een andere groep mee. Een leuk initiatief met veel nieuwe ontmoetingen, soms ook het weerzien met oude bekenden en het kennismaken met nieuwe routes/locaties.

“Sinds ik meewandel ben ik al drie keer in mijn medicatie voor diabetes omlaag gegaan”

Deelnemer Anneke W.

Ook meewandelen?
Aanmelden kan via: E l.jansen@hvdsg.nl of T 06-26975364.