Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Onderwijs

MBO

Het is aangetoond dat jongeren binnen het MBO meer kampen met de gevolgen van leefstijlproblematiek, zoals overgewicht, dan leerlingen van de HAVO/VWO en het hoger of wetenschappelijk onderwijs. Uit onderzoek blijkt dat in 2010 naar schatting, maar dertien procent van alle mbo-studenten voldeed aan de beweegnorm. Kortom, hier is nog veel winst te behalen, met MBO Fit in!

MBO Fit in!

Met MBO Fit in! werken opleidingsinstellingen aan een gezonde ontwikkeling en een duurzame en actieve leefstijl van hun studenten. Vanuit Huis voor de Sport Groningen bieden wij MBO scholen een sportcoördinator die hen gaat begeleiden en stimuleren om het thema actieve gezonde leefstijl een nog prominentere plek in het onderwijs te geven. Gezien jongeren wekelijks tot dagelijks aanwezig zijn op een onderwijslocatie, is dit een ideale plek om samen deze doelgroep te stimuleren, motiveren en te informeren over een actieve en gezonde leefstijl.

Veel gehoord onder MBO studenten:

‘Ik wil wel sporten, maar ik weet niet waar ik moet beginnen.’

‘Ik woon te ver weg om op de fiets te komen.’

‘De gezonde producten kosten nog steeds meer dan ongezonde producten.’

Design thinking

MBO Fit in! is opgestart binnen een co creatie van opleidingsinstellingen MBO en de Hanzehogeschool Sportstudies, waarbij door middel van Design Thinking keuzes gemaakt worden voor passende en met name duurzame interventies voor binnen de MBO instellingen. In samenwerking met studenten van de Hanzehogeschool Sportstudies wordt binnen de Innovatieve Werkplaats (IWP) onderzoek gedaan naar de grootste probleem stukken die vanuit de werksessies met Design Thinking naar voren zijn gekomen. Deze probleemstellingen worden onderzocht en uitgevoerd met een pilot binnen de praktijk om tot goede en onderbouwde interventies te komen, die instelling breed toegepast kunnen worden.

Opleidingsinstellingen die meedoen met het project MBO Fit in! erkennen het belang van bewegen en een gezonde leefstijl voor de ontwikkeling van studenten, hebben hier aandacht voor en stimuleren dit. Daarmee leggen zij de basis voor een gezonde toekomst. Dit doen zij niet alleen. Ook docenten, eventueel ouders en de sportcultuur spelen een belangrijke rol.

Gedragsverandering

Bij alle interventies kijken we op welke manier deze breed inzetbaar zijn op de verschillende doelgroepen studenten die zich bevinden binnen het MBO. De sportcoach zal nu meer als facilitator worden ingezet en als katalysator voor het uitvoeren van het (gezondheids-)beleid. Met deze manier van werken is er meer ruimte voor daadwerkelijk gedragsverandering van de studenten en definitieve borging van het project binnen de school.

Meer informatie?

Wij helpen je graag

Wil je meer informatie over dit onderwerp en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan contact met ons op via de button. Onze professionals staan klaar om je verder te helpen!