Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Bedrijven

Bevindingen uit behoeftepeiling: vinden, binden, opleiden en waarderen van vrijwilligers

Een samenwerking van Huis voor de Sport Groningen, Groningen Dorpen, CMO STAMM en KultuurLoket (VRIJDAG) heeft, in opdracht van de provincie Groningen, onderzoek gedaan onder 253 actieve vrijwilligersorganisaties. Het onderzoek richtte zich op het vinden, binden, opleiden en waarderen van vrijwilligers.

De resultaten laten zien dat de grootste uitdagingen voor verenigingen in Groningen het vinden van bestuursleden (69%) en het betrekken van jongeren bij vrijwilligerswerk (68%) zijn. Maar liefst 51% van de verenigingen staat open voor vernieuwingen in het bestuur om het werk aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor jongeren en nieuwkomers. Meer van de uitkomsten van het onderzoek zijn te zien in de factsheet.

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in de leefbaarheid van Groningen, zowel bij sport-, dorps- en culturele verenigingen als bij burgerinitiatieven. Echter, het aantal vrijwilligers neemt al langere tijd af, en de coronapandemie heeft dit proces versneld. Dit is een maatschappelijke trend die ook in andere delen van de samenleving zichtbaar is.

Meet-ups in de provincie

De komende maanden worden er drie meet-ups georganiseerd, waarbij huidige besturen worden ondersteund en geïnspireerd. Met succesverhalen als inspiratie worden in speeddates uitdagingen en kennis uitgewisseld. Verschillende vraagstukken worden besproken, zoals de mogelijkheden voor samenwerking tussen besturen, de voorwaarden om bestuurswerk aantrekkelijker te maken voor jongeren en het behoud van huidige vrijwilligers. Aan het eind van iedere avond zullen alle deelnemers met nieuwe inzichten naar huis gaan.

Speeddaten in Midden-Groningen
Op donderdag 25 mei jl. was het zover. De eerste sessie van de speeddates met verschillende vrijwilligersorganisaties uit de gemeente Midden-Groningen. Tijdens deze avond gingen de aanwezige organisaties met elkaar in gesprek d.m.v. speeddaten, met de bedoeling om elkaar beter te leren kennen. En om uit te wisselen hoe je vrijwilligers 'vindt, bindt en boeit'. Daarnaast deelden drie organisaties een inspirerend succesverhaal, te weten: Nationaal Bus museum Hoogezand, Happen Stappen Klappen Slochteren en Hockeyclub Dash. Er kan teruggekeken worden op een geslaagde avond onder leiding van Robbin de Vries en Esther Rodenburg!

De volgende meet-ups vinden plaats op 21 juni in Groningen en op 27 september in Tolbert. Nadere informatie volgt.