Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Bedrijven

Lancering Buurtsportcoach Academy Noord

Kwaliteitsimpuls aan de kennis en vaardigheden van buurtsportcoaches

Sport Fryslân, SportDrenthe, Huis voor de Sport Groningen en het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen lanceren gezamenlijk de Buursportcoach Academy Noord. Dit is hét platform voor buurtsportcoaches in Friesland, Drenthe en Groningen. De Buurtsportcoach Academy Noord geeft een kwaliteitsimpuls aan de kennis en vaardigheden van buurtsportcoaches, waardoor zij in staat zijn om de maatschappelijke betekenis van sport en bewegen (beter) te benutten. Kennisdeling, ontwikkeling en netwerk staan centraal.

Van buurtsportcoaches wordt een multifunctionele inzet gevraagd voor meerdere doelgroepen en met een verscheidenheid aan partners in diverse werkvelden. De Buurtsportcoach (BSC) Academy Noord zorgt voor een scholingsprogramma, zodat de buurtsportcoaches voldoende kennis en vaardigheden op kunnen doen voor de gevraagde multifunctionele inzet. O.a. via de cursus “Bewegen In Openbare Ruimte” (BIOR) en de cursus “Gebiedsgericht en preventief werken voor professionals in de wijk”. Daarnaast kunnen buurtsportcoaches elkaar leren kennen en inspireren door middel van bijeenkomsten. Door de structurele samenwerking met de Hanzehogeschool wordt er kwalitatief een zeer goede bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de buurtsportcoaches, doordat deskundigen vanuit verschillende opleidingen daarvoor ingezet worden.

Het beroep van buurtsportcoach is veranderlijk

Buurtsportcoach Rick Horst, Vaart Welzijn, is blij met de komst van de BSC Academy Noord. "Het beroep van een buurtsportcoach is veranderlijk en ontwikkelt zich snel. Om mee te kunnen blijven denken en te verbinden is het goed om kennis op te doen over nieuwe ontwikkelingen. Dit is nodig om gedreven te blijven, nieuwe dingen te leren, nieuwe verbindingen te zoeken, maar ook om nieuwe kansen te zien." Momenteel volgt Rick de cursus BIOR, omdat hij merkt dat de vraag in de wijken toeneemt rond dit thema. "We kunnen in de toekomst nog veel meer gebruik maken van de openbare ruimte. Hoe kun je mensen meer verleiden tot bewegen in de openbare ruimte? Tot nu toe heb ik in de BIOR leerlijn veel inspiratie opgedaan over hoe je de ruimte in kan richten.”

Een inspirerende toekomst

Buurtsportcoach Nik Hoving, gemeente Waadhoeke, denkt dat de BSC Academy Noord kan bijdragen aan een inspirerende toekomst. Een plek waar succes gedeeld kan worden, kansen worden gegrepen en belangrijke toekomstige thema's besproken worden. "Trends als bewegen in de openbare ruimte, de opkomst van de ongeorganiseerde sport en de behoefte aan motorisch inzicht van kinderen zijn belangrijke thema’s binnen het sportverenigingsleven. Vraagstukken waarin de buurtsportcoach een cruciale rol vervult binnen een gemeente. Als aanjager wil je op de hoogte zijn van de trends en deze bewust overdragen en organiseren in de praktijk. Het ontwikkelen van dit platform draagt bij aan het vergroten van kennis binnen alle facetten van sport- en bewegen. Tevens beschouw ik het platform als kader om je kennis en successen te delen, maar ook je vraag neer te leggen en vragen op te halen.”