Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Bedrijven

Medewerker(s) uitgelicht: beweegcoaches gemeente Groningen

Iedereen moet met plezier op eigen niveau kunnen sporten en bewegen

Regelmatig lichten we een medewerker van onze organisatie uit.
Dit keer aandacht voor een duo: Ellen Wollerich en Gerkina Doze, beide werkzaam als beweegcoach in de gemeente Groningen. Maar wat doet een beweegcoach eigenlijk? Een nadere kennismaking:

Wat houd je werk als beweegcoach in?


Ellen:

"Als beweegcoach vallen mijn werkzaamheden onder het thema Inclusief Sporten en Bewegen; een belangrijk onderdeel binnen Huis voor de Sport Groningen én één van de pijlers van het Gronings Lokaal Sportakkoord, wat als ambitie heeft iedere inwoner op eigen niveau en met plezier te laten sporten en bewegen. Ik help iedereen voor wie bewegen niet vanzelfsprekend is, in beweging te komen/aan het sporten te krijgen. Hierbij richt ik me met name op mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking met als doel deze doelgroep structureel meer te laten sporten en bewegen. Dit doe ik door het bestaande beweegaanbod meer zichtbaar te maken, nieuwe stimuleringsprogramma's op te zetten en te opereren als schakel/verbinder tussen vraag en aanbod."Gerkina:

"In Ten Boer ben ik actief als beweegcoach voor senioren. Onder de titel Vitaal Plus heb ik afgelopen jaren een aantal projectjes opgezet met als doel het bestaande beweegaanbod voor senioren te ondersteunen en uit te breiden om zo meer mensen in bewegen te houden of te krijgen. Ik vind het belangrijk om gebruik te maken van lokale mogelijkheden en bestaande initiatieven, omdat ik denk dat projecten op deze manier langer houdbaar zijn. Ik werk graag samen in de regio Ten Boer is. Zowel in overleg als in uitvoering van activiteiten. Denk hierbij aan samenwerking met organisaties in de dorpen voor ouderen of dorpsbelangen, fysiotherapie, verenigingen, sportdocenten, WIJ medewerkers, Thuis en Buurtzorg, dorp coöperatie en de cultuurcoach van VRIJDAG."

“Bestaand beweegaanbod meer zichtbaar maken, nieuwe stimuleringsprogramma's opzetten en opereren als schakel/verbinder tussen vraag en aanbod”

Ellen Wollerich

Hoe ziet je werk eruit tijdens de coronaperiode?


Ellen:

"Tijdens de corona periode heb ik jammer genoeg op uitvoerende vlak een stuk minder kunnen doen dan normaal, echter heb ik niet stilgezeten. Via veel online overleggen heb ik in Groningen mijn netwerk kunnen opbouwen en veel plannen in de steigers gezet om, zodra het allemaal weer mag, van start te kunnen gaan met een beweegprogramma bij Cosis en het uitzetten van de DM challenge in Haren. Daarnaast heb ik in kleine groepjes corona proof kunnen wandelen, de Balkon Beweegdag georganiseerd en de doelgroep gestimuleerd om mee te doen aan diverse online beweegprogramma's waaronder Sociaal Vitaal digitaal verzorgd door collega beweegcoach Leah Schans."Gerkina:

"Corona gooide natuurlijk roet in het eten van alle plannen die we hadden. Toch heb ik o.a. het Balkon Bewegen in Ten Boer opgepakt. Daarnaast in de zomerperiode doorgegaan met tuingymnastiek en wandelen. In de winterperiode lag het bewegen met deelnemers helemaal stil en heb ik me, naast het onderhouden van contacten met bewoners en samenwerkingspartners, met name gericht op het plannen maken voor "later". Zodra het weer kan: groepen weer opstarten, uitvoeren fietsproject met de side by side fiets, Balkon Beweegdag voorbereiden, het opstarten van nieuwe valpreventiegroepen en uiteraard de flyer met het beweegaanbod onder de aandacht brengen."

“Ik ervaar zelf veel plezier en fitheid bij bewegen en dat wil ik graag overbrengen of mogelijk maken voor anderen”

Gerkina Doze

Wat vind je leuk aan je werk bij Huis voor de Sport Groningen?

Ellen:
Sinds 2018 ben ik bij Huis voor de Sport Groningen als beweegcoach actief, eerst in Eemsdelta en sinds januari 2021 ook in de gemeente Groningen. Een baan waarin ik het erg naar mijn zin heb. Het geeft veel" voldoening als je een rol kunt spelen in iemands leven en hem/haar het plezier (maar ook de gezondheid) kan laten ervaren van sporten en bewegen. Het samenwerken met stakeholders/contacten zoals sportverenigingen, welzijnsorganisaties en allerlei andere partijen die allemaal hetzelfde doel hebben, namelijk de doelgroep verder helpen, vind ik ook ontzettend leuk aan deze functie. Je bent immers niemands concurrent. Je bent van toegevoegde waarde en wordt daarom met open armen ontvangen. Ik sport zelf ook veel en haal daaruit altijd veel energie. Die steek ik nu in het stimuleren van mensen om in beweging te komen en te blijven, waardoor je veel lichamelijke problemen kunt voorkomen of bestaande klachten kunt verzachten."

Gerkina:
"Ik ben al ruim 25 jaar werkzaam als onderwijsadviseur en tegelijkertijd in de zijlijn altijd sport en beweegklussen gedaan. Ik heb een opleiding voor Leefstijlcoach afgerond en sinds vijf jaar richt ik mij op de doelgroep senioren. Ik ervaar zelf veel plezier en fitheid bij bewegen en dat wil ik graag overbrengen of mogelijk maken voor anderen. Huis voor de Sport Groningen is een dynamische organisatie en heeft daarin veel ervaring en deskundigheid in huis. Ik ben een teamplayer en vind het leuk om samen te werken en gebruik te maken van elkaars deskundigheid. Maar ik ben ook zelfstandig binnen mijn werk en dat is ook heel fijn."

Meer weten?
Klik hier voor meer informatie over het thema Inclusief Sporten en Bewegen en onze beweegcoaches.