Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Bedrijven

Officieel startsein scholenproject ‘Yo Waterrr!’ tijdens Kraanwaterdag

Kraanwaterdag, een landelijk initiatief

Op woensdag 25 september 2019 deden meer dan 140 klassen van 22 Groningse scholen mee met Kraanwaterdag, een landelijk initiatief van zes waterbedrijven. Tijdens deze dag werd op de Heilige Gerardusschool in Ter Apel het eerste ‘Yo Waterrr!’-tappunt onthuld. Dit moment gold als het provinciebrede startsein van een samenwerkingsproject van Huis voor de Sport Groningen en Waterbedrijf Groningen. Het project heeft als doel om jeugd en jongeren in de provincie te stimuleren om kraanwater te drinken in plaats van zoete dranken.

Kraanwater mee naar school

De reden dat Huis voor de Sport en Waterbedrijf Groningen met Yo Waterrr! de handen ineen hebben geslagen is omdat kinderen uit de provincie Groningen vooral zoet drinken mee naar school krijgen. Slechts een op de vijf krijgt een beker, bidon of fles kraanwater mee. Dat blijkt uit een onderzoek dat eerder dit jaar is gedaan in opdracht van de landelijke waterbedrijven onder kinderen tussen 4 en 12 jaar.

Challenge ‘Yo Waterrr!’

Aan het project Yo Waterrr! – dat voor de zomervakantie al op enkele scholen proefdraaide – doen meer dan twintig scholen mee, een mix van basisscholen en middelbare scholen. In totaal worden hiermee meer dan 2000 kinderen bereikt. Zo ook de kinderen van de Heilige Gerardusschool. Hier doen zowel leerlingen als ouders mee met de challenge om, gedurende een week, water te drinken in plaats van zoete dranken, waarbij de resultaten worden bijgehouden op een scorekaart. Alle scholen krijgen daarnaast de mogelijkheid een watertappunt te installeren met als doel een wekelijkse ‘kraanwaterdag’ te introduceren. Oftewel, elke week wordt er een dag kraanwater gedronken in plaats van zoete drankjes. Deze campagne moet het drinken van water op scholen een flinke impuls geven.

Kraanwaterdag

Het provinciebrede startsein van Yo Waterrr! werd gegeven op ‘Kraanwaterdag’. Dit is een landelijk initiatief van zes verschillende waterbedrijven, waaronder Waterbedrijf Groningen. Op deze dag drinken kinderen op school alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. Ook krijgen ze les over hoe gezond en duurzaam kraanwater eigenlijk is en maken ze hun eigen favoriete waterdrankje met groenten, fruit en kruiden. Staatssecretaris Paul Blokhuis gaf hiervoor in Apeldoorn het startsein. Landelijk deden er meer dan 100.000 kinderen mee. In Groningen deden er 140 klassen mee van verschillende scholen.