Wat betekent de WAB voor jouw sportclub?
Alles wat je moet weten over de invoering van de WAB
Op 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. De WAB beoogt de verschillen tussen flexibel en vast werk te verkleinen. Ook de sportsector wordt geconfronteerd met de gevolgen van deze nieuwe wet. Want naast dat de amateursport vooral draait op vrijwilligers, zijn veel sportclubs ook werkgever.
Gevolgen van de invoering van de WAB
De WAB heeft grote consequenties voor alle sportwerkgevers en werknemers in Nederland. Denk hierbij aan gerelateerde onderdelen zoals de ketenregeling, transitievergoeding, oproepcontracten en het ontslagrecht. De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) dwingt sportclubs met trainers in loondienst tot keuzes op het gebied van vast en flexibel werk. Er komen meer regels én flink hogere kosten. Hier zetten wij de belangrijkste wijzigingen voor uw club op een rij.
Wat zijn de wijzigingen?
Vast contract: lage WW-premie, flexcontract: hoge WW-premie
Het wordt voor sportclubs aantrekkelijker om trainers een vast contract te geven. Sportclubs betalen vanaf 2020 een lagere WW-premie voor trainers met een vast contract dan voor trainers met een tijdelijk of flexibel contract.
Transitievergoeding vanaf 1e werkdag
De trainer heeft recht op de transitievergoeding bij ontslag vanaf de eerste werkdag. In 2020 bedraagt de transitievergoeding een derde maandsalaris per gewerkt jaar ongeacht de duur van het dienstverband.
Nieuwe mogelijkheid voor ontslag: cumulatiegrond
Er wordt een nieuwe ontslaggrond geïntroduceerd: de cumulatiegrond. Ontslag wordt ook mogelijk wanneer omstandigheden uit de verschillende ontslaggronden die via de kantonrechter lopen samen een redelijke grond voor ontslag opleveren. Bij ontslag op basis van de cumulatiegrond kan de rechter een extra vergoeding toekennen aan de trainer bovenop de transitievergoeding.
Verruiming ketenregeling
Vanaf 2020 kunnen sportclub en trainer 3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar aangaan. Het volgende contract is dan automatisch een vast contract. Als u bent aangesloten bij Arbeidsloket en gebruik maakt van de cao sportverenigingen dan kunt u 6 tijdelijke contracten in maximaal 4 jaar geven. De tussenpoos (tijd tussen contracten) is in de cao sportverenigingen verkort tot 3 maanden bij tijdelijk terugkerend werk (niet beperkt tot seizoensarbeid) dat maximaal 9 maanden per jaar kan worden gedaan.
Oproepwerknemers: minimale oproeptermijn en aanbod voor vaste uren na twaalf maanden
Vanaf 2020 moeten sportclubs oproepkrachten minstens 4 dagen van te voren oproepen voor werk. Als de sportclub een oproep binnen 4 dagen afzegt, heeft de trainer die wordt opgeroepen recht op loon over de uren waarop hij was opgeroepen. Na 12 maanden moeten sportclubs aan oproepkrachten een vaste arbeidsomvang aanbieden.
Arbeidsloket staat voor jouw club klaar
Clubbestuurders en trainers van Groninger clubs kunnen gratis bij Arbeidsloket terecht voor advies over de WAB en de mogelijkheden van de Cao Sportverenigingen.
Onze adviseurs kunnen jou vertellen wat de wijzigingen specifiek voor jouw sportclub betekenen. Wil je een afspraak voor specifiek advies? Of heb je liever meteen een oplossing voor jouw club? Neem dan contact op met onze adviseurs. We zijn jou graag van dienst!
Mogelijkheden Arbeidsloket Huis voor de Sport Groningen
Bij Arbeidsloket van Huis voor de Sport Groningen kunnen clubbestuurders en trainers van Groninger clubs gratis terecht voor advies over de WAB en de mogelijkheden van de Cao Sportverenigingen. Tijdens een persoonlijk gesprek krijgt de club advies op maat over bijvoorbeeld contractverlenging met één of meerdere trainers. Daarnaast kan de sportclub profiteren van de voordelen van de Cao Sportverenigingen, door het werkgeverschap van hun trainer(s) uit te besteden aan Arbeidsloket.