Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Bedrijven

Wereldmeiden

Sportdeelname voor meiden met migratieachtergrond

Wereldmeiden is een maatjesproject van Huis voor Beweging waarin een divers samengestelde groep meiden al sportend hun netwerken voor elkaar ontsluiten en van elkaars leven en achtergrond leren. Maatschappelijke diensttijders (MDT'ers) sporten een half jaar lang één keer per week samen met meiden met een vluchtelingachtergrond. Ook Huis voor de Sport Groningen is samenwerkingspartner.

Maatjesproject
Bij Wereldmeiden begeleiden MDT’ers meiden met een vluchtelingenstatus richting sportdeelname. De sportdeelname van meiden met een migratieachtergrond in Nederland blijft namelijk achter. Dat is jammer, want sport is een waardevol hulpmiddel om het integratieproces van nieuwkomers te ondersteunen. In de sport kunnen bepaalde competenties en vaardigheden worden aangeleerd (bijv. taal, teamwork, zelfvertrouwen, talentontwikkeling) en sociale netwerken worden opgebouwd, die belangrijk kunnen zijn bij een vlotte integratie in de Nederlandse samenleving. Aanmoediging en ondersteuning vanuit de directe omgeving (naasten, maatjes en begeleiders) en een op maat gemaakt aanbod kunnen meiden, die net in Nederland zijn komen wonen, stimuleren om in beweging te komen. Meiden met een migratieachtergrond ervaren extra (culturele) beperkingen om aan sport deel te nemen. Daarom is het voor de meiden en hun ouders belangrijk om een veilige omgeving te bieden. Om deze redenen is bij Wereldmeiden gekozen voor een soort “maatjesproject” waarbij de opbrengsten niet alleen voor de doelgroep zijn, maar dat ook het ‘maatje’ (in dit geval de MDT’er) een positieve ervaring met een maatschappelijk relevant project opdoet.

Wereldmeiden in Groningen
Ook Huis voor de Sport Groningen start met Wereldmeiden op drie locaties in de provincie Groningen, waarvan twee locaties (Groningen en Delfzijl) na de zomervakantie. Daarmee koppelen we 30 meiden met een migratieachtergrond, één op één, als deelneemster aan 30 MDT'ers die zich als maatje inzetten. Via de sportcarrousel komen deelneemsters in aanmerking met verschillende takken van sport om zo een gerichte keuze te kunnen en in de verwachting dat ze dat vervolgens vaker/blijvend gaan doen bij de betreffende sportaanbieder. Huis voor de Sport Groningen zorgt voor de verbinding tussen deelneemster en MDT'er en de organisatie rondom de sportaanbieders en de sportcarrousel.

Meet weten?
Bekijk de video voor meer informatie of neem contact op met Egbert Bakker: e.bakker@hvdsg.nl en/of Esther Ezinga: e.ezinga@hvdsg.nl