Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Bedrijven

Nijntje Beweegdiploma hoog in het vaandel in Oldambt

Net als in veel andere gemeenten is Huis voor de Sport Groningen al sinds jaren actief in de gemeente Oldambt, en wel op meerdere vlakken. In samenwerking met vooral scholen en sportverenigingen wordt er, zowel binnen- als buitenschools, veel georganiseerd door de sportcoaches. Een goed voorbeeld hiervan is het Nijntje Beweegdiploma.

Spelenderwijs, veilig en verantwoord oefenen van motorische vaardigheden.


Veelzijdige ontwikkeling op jonge leeftijd
Sinds zes jaar zijn de sportcoaches van Huis voor de Sport Groningen in de gemeente Oldambt actief met het opzetten, uitwerken en verzorgen van lessen voor het Nijntje Beweegdiploma. Dit is een effectief beweegprogramma waarin alle grondvormen van bewegen aan bod komen. Het programma is bedoeld om kinderen op jonge leeftijd te stimuleren om spelenderwijs, met veel plezier, beter te leren bewegen. Het opdoen van nieuwe beweegervaringen met succesbeleving staat bij de lessen hoog in het vaandel. Doordat de kinderen met veel verschillende beweegsituaties in aanraking komen, wordt er vroegtijdig gewerkt aan een veelzijdige ontwikkeling. Na het behalen van het Nijntje Beweegdiploma is het zo georganiseerd dat er wordt ingezet op een passend vervolgaanbod voor kinderen. Blijven sporten en bewegen is dan ook de doelstelling.


Vakleerkracht specialist op gebied van bewegen
Dorothé Weijers, groepsleerkracht op de St. Vitusschool in Winschoten is enthousiast:

''De kinderen kijken altijd uit naar de Nijntje Beweeglessen. Ze vinden het fantastisch. Een les van een vakleerkracht is toch altijd anders dan van een groepsleerkracht. Je weet dan ook zeker dat er naast je eigen lessen een aanbod is van een specialist op het gebied van bewegen in relatie tot deze doelgroep. Het resultaat voor mijn groep is dat ze sowieso, naast de andere bewegingslessen, een les krijgen boordevol klim-, klauter-, evenwichts- en behendigheidsoefeningen. Je kunt er zeker van zijn dat er allerlei belangrijke aspecten voor de grote motoriek aan bod komen als de kinderen meedoen aan het Nijntje Beweegdiploma”

“De kinderen kijken altijd uit naar de Nijntje Beweeglessen. Ze vinden het fantastisch. Een les van een vakleerkracht is toch altijd anders dan van een groepsleerkracht”

Dorothé Weijers, groepsleerkracht St. Vitusschool


Motorische ontwikkeling

Marjan Hamstra, groepsleerkracht op OBS Letterwies in Nieuwolda sluit zich daar volledig bij aan:

''Voor de kleuters is de motorische ontwikkeling erg belangrijk. Binnen de Nijntje Beweeglessen doen de leerlingen dit in hun eigen tempo, dus je ziet ze ook ''groeien''. Door de ontwikkeling van de motoriek krijgen leerlingen meer ruimtelijk inzicht, ze leren spelenderwijs begrippen (door aan de lijve te ondervinden) en hebben vooral plezier in bewegen. Het is mooi om te zien hoe de kinderen in zo'n korte tijd vooruitgaan. Geen les is hetzelfde en dat zorgt er mede voor dat de leerlingen, onder begeleiding van een vakleerkracht, veelzijdig kunnen bewegen. We zijn zeker van plan om de samenwerking met Huis voor de Sport Groningen voort te zetten.”

“Voor de kleuters is de motorische ontwikkeling erg belangrijk. Binnen de Nijntje Beweeglessen doen de leerlingen dit in hun eigen tempo, dus je ziet ze ook 'groeien'”

Marjan Hamstra, groepsleerkracht OBS Letterwies

Jong geleerd
In de gemeente Oldambt wordt het Nijntje Beweegdiploma in het schooljaar 2020-2021 maar liefst op 16 basisscholen aangeboden voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Niet alleen het basisonderwijs in de gemeente plukt de vruchten van deze aanpak. Ook voorschools heeft het programma de volle aandacht. Pedagogisch medewerkers van onder andere kindcentrum Poppiez, kinderopvang Winschoten (KIWI), BSO de Kaboutertjes en stichting Peuterwerk zijn inmiddels geschoold, met een verantwoord beweegaanbod als resultaat. Conclusie: in de gemeente Oldambt komen kinderen al vanaf tweejarige leeftijd op een verantwoorde manier in aanraking met bewegen. Jong geleerd is oud gedaan!