Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Bedrijven

Weer lekker in je vel met “Voel je goed!”

Voel je goed! is een aanpak waarmee volwassenen hun gezondheid kunnen verbeteren. Het gaat om mensen die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal en daardoor met het verwerken van gezondheidsinformatie. Voel je goed!-deelnemers ontvangen eet- en beweegadviezen en volgen daarnaast taalgerichte praktijklessen om informatie over gezonder eten en meer bewegen beter te leren begrijpen en toe te passen. Een voorbeeld uit Delfzijl:

Informatie over voeding en taal én beweegoefeningen


In kleine groepjes (4-6 personen) volgen de deelnemers, gedurende 20 weken, taalgerichte praktijk- en leefstijllessen die worden verzorgd door de beweegcoach in de gemeente Delfzijl. Daarbij is er tijdens de lessen, die 2,5 uur duren, ondersteuning van twee taalvrijwilligers van het lokale Taalhuis. Zij helpen in twee groepjes bij het beter leren begrijpen van informatie over gezondheid. Deelnemers leren op deze manier informatie beter te begrijpen, waardoor de gezondheidsvaardigheden verbeteren. Daarnaast wordt er ook bewogen.

“Wij leren deelnemers hoe ze zich, met kleine aanpassingen in hun levensstijl, beter kunnen voelen”

Ellen Wollerich, beweegcoach Huis voor de Sport Groningen

Informatie over voeding en taal
Stap voor stap leren de deelnemers onder andere gebruik te maken van de schijf van vijf en hoe om te gaan met de verleidingen van reclameboodschappen. Ook leren ze de etiketten op producten te lezen om te beoordelen welke ingrediënten erin zitten. “Het is geen afvalcursus. Wat wij ze leren is hoe ze zich, met kleine aanpassingen in hun levensstijl, beter kunnen voelen”, aldus Ellen Wollerich, beweegcoach inclusief sporten en bewegen in Delfzijl en werkzaam bij Huis voor de Sport Groningen (foto).

Beweegoefeningen
Elke les wordt er ook bewogen met de deelnemers. De beweegoefeningen vinden plaats in een schoollokaal of bij goed weer buiten. Daarbij wordt er tevens gebruik gemaakt van de nieuwe beweegtuin. Ellen vervolgt: “We vertellen deelnemers dat ze niet persé naar een sportschool hoeven, maar dat ze juist in het dagelijks leven bewust meer moeten gaan bewegen. Door bijvoorbeeld de trap te pakken in plaats van de lift."

“Ik ben fitter geworden door dagelijks meer te bewegen”

Deelnemer Voel je goed!

Bezoek aan supermarkt en sportschool
Ook onderdeel van het programma is een rondgang door de supermarkt met een diëtist van Diëtheek Delfzijl. Zij bespreekt of de producten die de deelnemers normaal gesproken kopen gezond zijn en voorziet deelnemers van eetadviezen. “Mooi is dat ze ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven. Ook zo werken ze aan een gezondere leefstijl.” Daarnaast is in gezamenlijkheid een sportschool bezocht om deelnemers kennis te laten maken met het aanbod, met demogelijkheid om ook zelf aan de slag te gaan. Tenslotte zijn de deelnemers ook geïnformeerd over de mogelijkheden van het overig lokale sportaanbod.

Positieve geluiden
Veel gehoorde opmerking na afloop van de cursus: “Ik voel me beter, begrijp nu dat niet alles waar 0 procent vet op staat ook echt gezond is en ben fitter geworden door dagelijks meer te gaan bewegen!” Positieve geluiden die mij als beweegcoach een voldaan gevoel geven. Taak volbracht! In 2021 is het de bedoeling om, in navolging van Delfzijl, ook in Loppersum een nieuwe cursus “Voel je Goed!” op te starten.