Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Verenigingen

IJsvereniging De Hondsrug Noordlaren succesvol door vele vrijwilligers

Noordlaren was in het verleden zeven keer de eerste, maar dit jaar ging die eer naar Winterswijk. Op woensdag 10 januari mocht Noordlaren de tweede marathon op natuurijs organiseren. Het werd weer een prachtig evenement. De 1500 toeschouwers zagen bij de dames Marijke Groenewoud en bij de heren Evert Hoolwerf als winnaars over de streep komen.

Zo’n 60 vaste vrijwilligers ondersteunen het bestuur van de ijsvereniging om binnen een paar uur tijd dit evenement tot een succes te maken. Rond 11 uur in de ochtend is het pas definitief als het ijs door de KNSB is gekeurd: de marathon gaat door! Vanaf dat moment komen de 60 vrijwilligers aangevuld met spontaan aangesloten dorpsgenoten in actie om alle voorbereidingen te treffen. Elk van de zeven bestuursleden sturen een team van vrijwilligers aan om een deel van de organisatie te regelen. Er liggen draaiboeken klaar om dit alles in slechts een paar uur beschikbare tijd voor elkaar te boksen.

Als een huis

Voorzitter Jan Geert Veldman is zichtbaar trots op wat er deze dag opnieuw is neergezet. Doordat de vereniging inmiddels al 14 marathons heeft georganiseerd, staat de voorbereiding als een huis en door de inzet van de vele vrijwilligers wordt de klus geklaard.

Alles valt of staat bij een ijsvereniging natuurlijk met de ijsvloer. In Noordlaren wordt met een eigen waterput water opgepompt die met een trekker met giertank op de baan wordt gespoten. Laagje voor laagje wordt ’s nachts door de ijsmeester en een aantal andere vrijwilligers doorgewerkt tot er een mooie ijsvloer ligt.

“Doordat de vereniging inmiddels al 14 marathons heeft georganiseerd, staat de voorbereiding als een huis en door de inzet van de vele vrijwilligers wordt de klus geklaard”

Jan Geert Veldman, voorzitter IJsvereniging De Hondsrug

Leden gaan voor
Het organiseren van een marathon is een belangrijk doel, maar benadrukt bestuurslid Wim Mulder, de 400 leden van de ijsvereniging krijgen wel altijd eerst de gelegenheid om te schaatsen. Dat gaat vóór de marathon. Daags voor de wedstrijd is de ijsbaan geopend voor de leden en donateurs.

Het lijkt de normaalste zaak van de wereld dat de vereniging op zo veel vrijwilligers mag rekenen. Veldman reageert nuchter als dat ter sprake komt. Iedereen wil gewoon graag helpen, men komt uit zichzelf wel naar de ijsbaan toe als de schaatskoorts los komt. De app groep waarin alle vrijwilligers zitten is hieraan ondersteunend.

“Het organiseren van een marathon is een belangrijk doel, maar onze krijgen wel altijd eerst de gelegenheid om te schaatsen”

Wim Mulder, bestuurslid IJsvereniging De Hondsrug

Toekomstplannen
De Hondsrug heeft mooie en innovatieve toekomstplannen. Met behulp van een bijdrage van de gemeente Groningen van € 158.000 wordt er het komende jaar een nieuwe witte asfalt laag op de baan aangebracht. De witte kleur kaatst zonlicht terug waardoor het ijs langer goed blijft. Ook zijn er plannen voor een schaduwdoek om de baan uit de zon te kunnen houden.

Een andere grote wens van voorzitter Veldman is om opnieuw een grote natuurijswedstrijd op het Zuidlaardermeer te mogen organiseren, zoals in 2010, toen het NK marathonschaatsen daar werd georganiseerd. Vereniging de Hondsrug werkt dan samen met de ijsverenigingen van Midlaren en Kropswolde. Dan moet het wel een flinke periode gaan vriezen. Aan de voorbereiding zal het niet liggen. Ook voor een grote natuurijs wedstrijd heeft De Hondsrug de draaiboeken klaar liggen én de vrijwilligers staan ook klaar!