Cases
Onze mooiste verhalen
Op deze pagina vind je onze mooiste verhalen. Huis voor de Sport Groningen ondersteunt iedereen op het gebied van sport en bewegen. Deze verhalen gaan over onze mooiste resultaten en successen. We hopen je hiermee te stimuleren.
Masterclass Vrijwilligersmanagement bij Citypark Flyers
Als onderdeel van het programma Rabo Clubsupport is de Masterclass Vrijwilligersmanagement onlangs afgerond. Onder begeleiding van verenigingsadviseurs van Huis voor de Sport Groningen hebben ruim 30, voornamelijk Groninger sport- en cultuurorganisaties van november 2021 t/m april 2022 gewerkt aan hun vrijwilligersbeleid. Ook discgolfvereniging Citypark Flyers uit Groningen nam deel.
TATC goed voorbeeld van 'De Energieke Club'
De in 1922 opgerichte Ter Apeler Tennis Club (TATC) is in 2018 al benaderd vanuit Huis voor de Sport Groningen om te participeren in het provinciale pilotproject Verduurzaming sportverenigingen. Bij de vereniging is destijds een energiescan (0-meting) via W2N en SportStroom uitgevoerd. TATC liep al met het plan om een aantal maatregelen wat betreft verduurzaming uit te voeren, maar een dergelijke scan gaf (en geeft) toch een heel goed en compleet beeld van de situatie op dat moment.
Sportdag Scharlakenhof: Meer en anders bewegen
In het gebied Haren organiseren de daar actieve sportcoaches naast het reguliere aanbod ook sport- en beweegactiviteiten tijdens de kleinere schoolvakanties. Een voorbeeld hiervan is de Sportdag Scharlakenhof waar een aantal jaren geleden een start mee is gemaakt. Een dagprogramma in en rondom de gelijknamige sporthal in Haren.
Rabo ClubSupport succesvol bij Tennisclub Nienoord
Een club is zoveel méér dan een club. Het is de plek waar de buurt samenkomt, waar je iedereen kent, waar je jezelf kunt zijn en waar we elkaar en de buurt sterker maken. Daarom biedt Rabobank verenigingen met Rabo ClubSupport een steuntje in de rug. Via kennis, netwerk en financiële ondersteuning. Juist nu. Zo ook bij Tennisclub Nienoord. Een mooie samenwerking tussen Rabobank, sportvereniging en Huis voor de Sport Groningen.
Nijntje Beweegdiploma hoog in het vaandel in Oldambt
Sinds zes jaar zijn de sportcoaches van Huis voor de Sport Groningen in Oldambt actief met het opzetten, uitwerken en verzorgen van lessen voor het Nijntje Beweegdiploma. Dit is een effectief beweegprogramma waarin alle grondvormen van bewegen aan bod komen. Het programma is bedoeld om kinderen op jonge leeftijd te stimuleren om spelenderwijs, met veel plezier, beter te leren bewegen.
Sportverenigingen werken samen in Usquert
Afname van bevolking in Usquert heeft gevolgen voor de plaatselijke voetbal-, tennis-, ijs- en omnivereniging. Ledenaantallen en vrijwilligers nemen af met het gevaar dat er een beperkt sportaanbod ontstaat, dat niet langer aansluit bij wensen en behoeftes van inwoners. Consequenties is dat inwoners minder gaan bewegen, wat weer gevolgen heeft voor de gezondheid en de leefbaarheid die onder druk komen te staan. Reden voor actie!
Multifunctionele sport- en beweegplek in Ten Boer
De gemeente Groningen is al een aantal jaren bezig om sport- en beweegplekken te realiseren om inwoners de gelegenheid te bieden om te sporten en spelen in de openbare ruimte. Ook in Ten Boer is afgelopen jaar zo’n plek gerealiseerd: “Kaakheem” Het initiatief is ontstaan vanuit Dorpsbelangen Ten Boer met het idee om buurtbewoners uit te dagen om meer buiten te bewegen, te sporten, te spelen of elkaar te ontmoeten.
Gezond leven en meer bewegen in Appingedam
In Appingedam hebben meerdere partijen de handen ineen geslagen om inwoners, via een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), te begeleiden naar een gezondere leefstijl. Het programma richt zich op gezond leven en meer bewegen en wordt door Menzis vanuit de basisverzekering vergoed.
Wandelen met Lonneke in Slochteren
In Slochteren zijn al sinds geruime tijd drie wandelgroepen actief. Deelnemers worden vanuit de huisartsenpraktijk de Slochterkring doorverwezen naar deze groepen. Het kan hierbij o.a. gaan om mensen met diabetes, COPD/Astma, patiënten met een verhoogd risico op een hart- of vaataandoening, maar ook mensen met mentale problemen. Sinds juli 2019 begeleidt sportcoach Lonneke Jansen van Huis voor de Sport Groningen deze wandelgroepen.
Weer lekker in je vel met “Voel je goed!”
Voel je goed! is een aanpak waarmee volwassenen hun gezondheid kunnen verbeteren. Het gaat om mensen die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal en daardoor met het verwerken van gezondheidsinformatie. Voel je goed!-deelnemers ontvangen eet- en beweegadviezen en volgen daarnaast taalgerichte praktijklessen om informatie over gezonder eten en meer bewegen beter te leren begrijpen en toe te passen. Een voorbeeld uit Delfzijl:
Sporten op het strand in Haren
Jaarlijks vindt op het Raadhuisplein in Haren de Beachweek plaats. Een sport- en beweeg evenement dat, in goede afstemming met de gemeente, door sportcoaches voor alle inwoners uit Haren wordt georganiseerd. Afgelopen jaar werd, met de 5e editie in september, een jubileum bereikt.
Ieder kind heeft BeweegTALENT
Stichting Openbaar Onderwijs Oost-Groningen (SOOOG) heeft met “BeweegTALENT” een doorlopend project op al haar basisscholen. De organisatie en uitvoering van dit naschoolse aanbod (NSA) is in handen van een sportcoach van Huis voor de Sport Groningen (HvdSG).
Fittere ouderen in Het Hogeland met Sociaal Vitaal
Het beweegprogramma Sociaal Vitaal richt zich op het stimuleren van bewegen, het bevorderen van de vitaliteit (fitheid) en sociale contacten van ouderen in de leeftijd van 65-80 jaar. In gemeente Het Hogeland loopt het programma al een tijd en met succes! Inmiddels zijn er twee Sociaal Vitaal beweeggroepen actief in Leens en Kloosterburen.
Sportakkoord Westerkwartier breed gedragen
In de afgelopen maanden is in gemeente Westerkwartier hard gewerkt aan het tot stand komen van het sportakkoord. Onder aanvoering van sportformateur Karin Zwart hebben sportverenigingen en – aanbieders, maatschappelijke organisaties, waaronder onderwijs en zorg, inwoners en gemeenteambtenaren een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Sportakkoord Westerkwartier.
‘Iedereen kan meedoen!’ in gemeente Westerwolde
Sporten en bewegen is gezond, leuk en het verbindt mensen. Helaas wordt het door sommige groepen te weinig gedaan. De gemeente Westerwolde is van mening dat alle inwoners, ongeacht leeftijd, financiële situatie of eventuele handicap, moeten kunnen participeren in een vorm van sporten en bewegen. De titel van de gemeentelijke Sport- & Beweegvisie is niet voor niets “Iedereen kan meedoen!” Daar zijn wij het van Huis voor de Sport Groningen volledig mee eens.
Gemeente Loppersum besteedt schrijven sport- en beweegvisie uit
Steeds meer Groninger gemeenten besteden het schrijven vaneen sport- en beweegvisie uit. Ook de gemeente Loppersumkiest voor ondersteuning door Huis voor de Sport Groningen. Wethouder Bé Schollema legt in dit interview uit waarom.
Nijntje Beweegdiploma is een succes in de Gemeente Oldambt
In de eerste helft van 2019 hebben in totaal 483 kinderen deelgenomen aan het Nijntje Beweegdiploma, verdeeld over 18 groepen van 18 verschillende basisscholen in de gemeente Oldambt. In 2015 is het Nijntje Beweegdiploma geïntroduceerd in de gemeente Oldambt.
Hoe Nijha en Huis voor de Sport Groningen sport, bewegen en gezondheid voor jong en oud stimuleren
Nijha ontwerpt en realiseert beweegruimtes. Sporthallen, gymzalen, schoolpleinen, speelplekken maar ook bijvoorbeeld Cruyff Courts, outdoor fitness en bootcamp locaties. Het bijna 100 jaar oude bedrijf gaat hierbij altijd uit van het stimuleren van sport, bewegen en gezondheid voor jong en oud. Nijha is dan ook al jaren partner van Huis voor de Sport Groningen. Beide organisaties weten elkaar op het gebied van sport en bewegen voor jong en oud niet alleen te vinden maar ook te versterken.
Energy Valley Topclub: samen duurzaam aan de top!
De Energy Valley Topclub staat voor teamwork! Teamwork om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij energie en transitie door ze met elkaar te verbinden en kennis te delen. Met de ‘Topclub’ hebben BAM, Essent, Gasunie, Groningen Seaports en Kuijpers hun krachten gebundeld als groenpartner van FC Groningen (voetbal), Donar (basketbal), Abiant Lycurgus (volleybal) en Nic./Alfa-college (korfbal).
GasTerra kiest bewust voor het project Sportieve Gezonde School
GasTerra is een Gronings bedrijf, dat investeert in zijn personeel en in maatschappelijke, sportieve en culturele activiteiten. Daarbij richt GasTerra zich primair op de stad en regio Groningen. Dat is niet voor niets. Een groot deel van GasTerra’s in- en verkoopvolume bestaat uit Gronings gas en het kantoor is in Groningen gevestigd. Kortom, de onderneming mag een grote speler op de Europese gasmarkt zijn, we voelen ons vooral een Gronings bedrijf en dragen daarom graag bij aan het leven in de stad en de regio.
“Een kantine zou toch dé plek moeten zijn waar je ook lekker en gezond kunt eten?” Sligro en Huis voor de Sport Groningen slaan handen ineen.
De rol van de sportvereniging verandert. Sport wordt niet langer alleen als doel gezien, maar steeds meer als middel. Sportverenigingen krijgen hierdoor een steeds grotere maatschappelijke rol. Sligro onderkent dit en is een samenwerking aangegaan met Huis voor de Sport Groningen en wil daarmee het thema ‘Versterking sportverenigingen en leefbaarheid’ ondersteunen.
Steeds meer scholen in de provincie Groningen mogen zich Sportieve Gezonde School noemen
Sportieve Gezonde School is een succesvol project van Huis voor de Sport Groningen en loopt al enkele jaren. Verschillende basisscholen in de gehele provincie doen al mee. In vrijwel elke gemeente zijn er meerdere Sportieve Gezonde Scholen.
VMBO Terra College Oldekerk doet mee aan ‘What the Health?!’
Scholen die mee doen aan What the Health?! vinden het belangrijk om een actieve gezonde leefstijl van leerlingen een plek te geven binnen de school. Immers een leerling is veel aanwezig op school!
Openbare stadsparkbootcamp voor jong en oud bij voetbalvereniging SC Stadspark
Op vrijdag 21 september 2019, tijdens de Nationale Sportweek, opende het Stadsparkbootcamp officieel haar ‘deuren’. Een plek waar jong en oud, georganiseerd of ongeorganiseerd, in de buitenlucht kunnen werken aan hun fitheid. De nieuwe beweegplek is gelegen in het Stadspark, op het terrein van voetbalvereniging SC Stadspark.
CBS De Wegwijzer uit Bellingwolde heeft met “The Daily Mile” het ideale “beweegtussendoortje” gevonden!
Eind 2018 was CBS De Wegwijzer uit Bellingwolde op zoek naar een manier om gestructureerd, en in beweging, een frisse neus te halen naast de reguliere pauzes. Directeur Jeanette Vreugdenhil kwam een artikel over The Daily Mile tegen en via de sportconsulent van Huis voor de Sport Groningen in de gemeente Bellingwedde is het balletje snel gaan rollen.