Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Verenigingen

Netwerkbijeenkomst Inclusief Sporten en Bewegen: Samen naar beweging!

“Voorzieningen moeten beschikbaar, bereikbaar en beter vindbaar zijn”

Sport en bewegen, het lijkt zo vanzelfsprekend, maar toch geldt dit niet voor iedere Groninger. Daarom organiseerde Huis voor de Sport Groningen op donderdagavond 27 februari jl. de netwerkbijeenkomst Inclusief Sporten en Bewegen in het Grandcafé Noorderpoort Gastvrijheid en Toerisme in Groningen. Het thema van deze bijeenkomst was “Samen naar beweging!” Doel: het bevorderen van brede samenwerking.

Bij binnenkomst konden de ca. 40 deelnemers ervaren hoe het is om een visuele of auditieve beperking te hebben. Daarnaast waren er ook speciale kledingstukken die het gevoel op seniorenleeftijd kunnen nabootsten.

Plenaire aftrap
De aftrap werd verricht door Rob de Waard, directeur van Huis voor de Sport Groningen. Hij benadrukte het belang van lokale samenwerking op het gebied van Inclusief sporten bewegen. Daarnaast is volgens hem ook een bovenlokale aanpak vereist. In Groningen moet dit uitmonden in een provinciaal sport- en beweegakkoord waar op dit moment aan gewerkt wordt.

Vervolgens was het de beurt aan Jan de Kort. Jan is schrijver en adviseur doofblind. Hij heeft het Syndroom van Usher en nam de aanwezigen mee in zijn persoonlijke verhaal over de zoektocht naar acceptatie en de rol van bewegen.

KOM factoren
Jan legde o.a. uit dat voor veel mensen met een beperking de beperking erg bepalend is, terwijl volgens hem een drietal andere factoren veel belangrijker zijn om hier mee om te gaan, namelijk:

Karakter: “mensen hebben de neiging de oorzaak van hun functioneren buiten zichzelf te leggen, maar uiteindelijk gaat het toch om jezelf en kom je dus ook bij jezelf.”

Omgeving: “in de neiging tot beschermen worden mensen met een beperking door hun omgeving gepamperd. Beter is dat je omgeving “strenger” is en jou prikkelt om dingen te ondernemen.”

Mogelijkheden: “voorzieningen moeten beschikbaar, bereikbaar en beter vindbaar zijn. Oftewel de mogelijkheden moeten transparanter worden. Een goed voorbeeld hiervan is de website van Uniek Sporten.”

Werkgroepen
Na het plenaire gedeelte gingen de aanwezigen in twee subgroepen uiteen om de mogelijke samenwerkingsverbanden te verkennen of uit te breiden. Opdracht in beide groepen: schets jouw ideale situatie in 2030 op het gebied van Inclusief sporten en bewegen. De vele reacties leverden de volgende top drie op die essentieel is voor het thema Inclusief sporten en bewegen:

- Toegankelijkheid van accommodaties en laagdrempeligheid van sport- en beweegaanbod;

- Professioneel kader met kennis van de doelgroep;

- Digitale innovatie.

De input uit de werkgroepen zal worden gebruikt om nog meer maatwerk te kunnen leveren in vervolgsessies.