Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Verenigingen

Nieuw! Volwassenenfonds Sport & Cultuur

Sinds januari 2020 is het Volwassenenfonds Sport & Cultuur actief in Nederland. Het Volwassenenfonds is een initiatief ontstaan uit én met steun van de landelijke alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’. Het fonds maakt sport en cultuur mogelijk voor mensen die leven rond het bestaansminimum, zodat ook zij kunnen profiteren van de bewezen, positieve effecten. Huis voor de Sport Groningen is uitvoerende organisatie van het Volwassenenfonds voor Groninger Gemeenten.

In het model van Bailey worden de positieve effecten van sporten en bewegen uitgelicht aan de hand van zes kernwaarden: op fysiek, emotioneel, sociaal, persoonlijk, intellectueel en financieel vlak. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland heeft geen geld voor sport of een culturele hobby. Om hen te ondersteunen is het Volwassenenfonds Sport & Cultuur in het leven geroepen.

Ontzorgen

Het Volwassenenfonds ontzorgt gemeenten en faciliteert bij het inzetten van de gelden voor sport en cultuur richting doelgroepen die financiële drempels ervaren. Onder de vlag van het Volwassenenfonds wordt de communicatie, werving en volledige financiële afhandeling verzorgd. Het fonds werkt daarin samen met provinciale sportorganisaties voor de coördinatie en intermediaire organisaties om de doelgroep te bereiken. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur is een op zichzelf staande stichting met een eigen bestuur.

“Alle Nederlanders hebben recht op sport en creatief bezig zijn”

Rita van Driel, Voorzitter landelijke alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen

Alliantie 'Sporten en bewegen voor iedereen'
Landelijke ondersteuning krijgt het fonds van de alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’. Deze alliantie bestaat uit negen partijen die gezamenlijk de uitvoering van de ambities van het Deelakkoord Inclusief sporten en bewegen uit het Nationale Sportakkoord voor hun rekening nemen. Het gaat om Sportkracht12 (de overkoepelende organisatie van de provinciale sportorganisaties), NOC*NSF, VSG, Ouderenfonds, MEE, het Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Life Goals, Uniek Sporten en de John Blankenstein Foundation.

Voorzitter landelijke alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen Rita van Driel:
“De alliantie ’Sporten en bewegen voor iedereen’, verantwoordelijk voor dit onderdeel uit het landelijk sportakkoord, is van mening dat alle Nederlanders recht hebben op sport en creatief bezig zijn. Ons doel is het wegnemen van belemmeringen en we richten ons daarbij op belangrijke randvoorwoorden voor een inclusieve samenleving; financiële toegankelijkheid, praktische toegankelijkheid, sociale toegankelijkheid en vindbaarheid. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur hebben we vanuit deze ambitie unaniem omarmd.”

In oktober 2019 is er een landelijke enquête uitgezet richting alle gemeenten in Nederland. Meer dan 120 gemeenten gaven aan geïnteresseerd te zijn. In 2019 is het Volwassenenfonds van start gegaan met succesvolle pilots in de gemeenten Hillegom en Nieuwkoop en op dit moment wordt het fonds verder uitgerold.

Hillegom voorloper
De allereerste gemeente die het Volwassenenfonds Sport & Cultuur gebruikt is de gemeente Hillegom. Sinds mei 2019 loopt daar een pilot, die al voor veel volwassen Hillegommers met een kleine beurs sport en cultuur mogelijk heeft gemaakt. Het resultaat van twee wethouders die zich destijds hard hebben gemaakt voor dit Volwassenenfonds. Wethouder participatie Jan van Rijn: “In Hillegom zijn volop mogelijkheden om te genieten van sport en cultuur en wij vinden dat ook inwoners met een laag inkomen, hier gebruik van moeten kunnen maken.” Wethouder sport Fred van Trigt vult aan: “Om dit te realiseren voor de jeugd maakten we al gebruik van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. De wens om dit uit te breiden naar een systeem voor volwassenen hadden we al heel lang. Het is heel mooi dat dit er nu is!

“Wens om Jeugdfonds Sport & Cultuur uit te breiden naar een systeem voor volwassenen was al langere tijd aanwezig”

Fred van Trigt, Wethouder Sport Hillegom

Neem contact met ons op
Heb je nog vragen of wil je graag aanhaken, neem dan contact op via groningen@volwassenenfonds.nl of bij je lokale contactpersoon van Huis voor de Sport Groningen.