Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Verenigingen

‘Iedereen kan meedoen!’ in gemeente Westerwolde

Sporten en bewegen is gezond, leuk en het verbindt mensen. Helaas wordt het door sommige groepen te weinig gedaan. De gemeente Westerwolde is van mening dat alle inwoners, ongeacht leeftijd, financiële situatie of eventuele handicap, moeten kunnen participeren in een vorm van sporten en bewegen. De titel van de gemeentelijke Sport- & Beweegvisie is niet voor niets “Iedereen kan meedoen!” Daar zijn wij het van Huis voor de Sport Groningen volledig mee eens.

Even kort samengevat

Planning
Doorlopend

Diensten
Beweegcoach+ en Sport- en Beweegcafé

Doelgroep
Iedereen

Resultaat
Actiever en meer zin in het leven

Inzet beweegcoach

Om alle inwoners van Westerwolde mee te kunnen laten doen, zet de gemeente in op een beweegcoach van Huis voor de Sport Groningen. Deze beweegcoach is DE verbinder tussen het domein sport en bewegen en de domeinen gezondheid, welzijn en/of zorg.

De beweegcoaches zoeken de verbinding met ketenpartners in zorg en welzijn. De beweegcoach Uniek Sporten is het aanspreekpunt voor professionals in zorg en welzijn. Voor ondersteuning van cliënten en patiënten die een vraag hebben over sport en bewegen of actieve gezonde leefstijl. Denk hierbij aan de praktijkondersteuner die doorverwijst omdat de patiënt meer wil bewegen maar niet weet waar of hoe.

Wat doet de beweegcoach?

Taco de Jong:

Als beweegcoach ben ik het aanspreekpunt voor professionals in zorg en welzijn. Ik ondersteun en verwijs cliënten en patiënten door die een vraag hebben over sport en bewegen of actieve gezonde leefstijl. Daarnaast ondersteun ik lokale partijen bij het organiseren van activiteiten. Denk aan de Prokkeldag, het Beweegcafé en de Nationale Diabetes challenge. Projectmatig adviseer ik gemeente en welzijn over de inzet van bestaande en nieuwe interventies. Tenslotte coördineer en werk ik mee aan leefstijlinterventies. Denk aan de Gecombineerde Leefstijl interventie, Voel Je Goed, Bewegen Als Medicijn en Beweegcoach+”

Hieronder lichten we de interventies Beweegcoach+ en het Beweegcafé er kort uit.

Beweegcoach+

De gemeente zet het programma Beweegcoach+ in. Een samenwerking tussen de gemeente Westerwolde, UMCG, lokale zorgaanbieders en Huis voor de Sport Groningen. Het hoofddoel hiervan is het inbedden van sporten en/of actieve(re) leefstijl in het dagelijks leven van inactieve mensen met een lichamelijke beperking of chronische aandoening. Met een verbetering van gezondheid en welzijn van inwoners van de gemeente als gevolg.

Werkwijze in het kort

Na een intake bij de fysiotherapeut volgt er een doelstellingengesprek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde spinnenweb van Positieve Gezondheid. Aansluiten bij de behoefte van de deelnemer is hierbij essentieel. Deelnemers worden vervolgens gelinkt aan een activiteitenmonitor en ook wordt er een bijbehorende app ingesteld. Verdere monitoring gebeurt door Huis voor de Sport Groningen en UMCG, begeleiding door fysiotherapeuten en beweegcoaches.

“In het begin zag ik een vermoeide, afwachtende vrouw. Nu zie ik een energieke persoon met een betere conditie, minder vetmassa en met meer zelfvertrouwen”

Betrokken diëtiste

Resultaten Beweegcoach+ in Westerwolde

Gedurende de pilot-periode zijn 33 deelnemers bereikt in de gemeente Westerwolde, met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. Er wordt veel tijd en energie gestopt in de deelnemers. Over het algemeen zien we een daling in de bloeddruk en een verbetering van de balans. Daarnaast een lichte verbetering van de ervaren gezondheid en een hele lichte daling van BMI en gewicht. Deelnemers krijgen meer 'zin in het leven' De gemeente is blij met deze resultaten.

Beweegcafé

Het wekelijks georganiseerde Beweegcafé in Ter Apel is een mooie samenwerking tussen Humanitas-DMH, maatschappelijke organisaties, sportaanbieders en de gemeente voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Er worden sporten beoefend als volleybal, voetbal, badminton, zumba, bootcamp en vechtsport. Daarnaast is er voor deelnemers de mogelijkheid om te kiezen voor het doen van spelletjes. Dit is voor het geval de sport te druk wordt of buiten de fysieke mogelijkheden ligt. Na het sporten wordt er samen een kop koffie gedronken en nagepraat.

Resultaten Beweegcafé

Het aantal deelnemers is vrij stabiel rond de 25 per keer. Een deel komt onder begeleiding vanuit de woonvoorziening van Humanitas-DMH, anderen op eigen initiatief. We zien dat deelnemers steeds beter belastbaar zijn. Daarnaast geven ze zelf aan “dat jullie het zo enthousiast doen en goed geregeld hebben”; ze kijken er elke week naar uit. Naast de fysieke component zien we dat deelnemers meer en beter met elkaar kunnen samenwerken. Dit is ook opgenomen als doelstelling.

Beweegcoach+

Dit programma heeft als hoofddoel het inbedden van sporten en/of actieve(re) leefstijl in het dagelijks leven van inactieve mensen met een lichamelijke beperking of chronische aandoening.

Sport- & Beweegcafé

Het Sport- en Beweegcafé is een mooie samenwerking tussen (maatschappelijke) organisaties met als doel de doelgroep te informeren en activeren. Er zijn verschillende thema's mogelijk.