Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Je bevindt je in: Verenigingen

Clubkadercoach versterkt technisch kader

Plezier en ontwikkeling zijn belangrijke factoren als het gaat om beginnen met sporten en blijven sporten. Trainers en coaches spelen daarbij een doorslaggevende rol. Steeds meer wordt de waarde van sportverenigingen met een positieve sportcultuur onderkend: sociaal veilig, inclusief en pedagogisch sterk. Dat vraagt om trainers en coaches, die niet alleen sportinhoudelijk verstand van zaken hebben, maar juist ook in pedagogisch-didactisch opzicht bekwaam zijn. Clubkadercoaching helpt een vereniging daarbij!

Clubkadercoaching
Clubkadercoaching is een programma dat zich richt op het versterken van het technisch kader en professionaliseren van sportverenigingen. Dit draagt bij aan het plezier van jeugdige sporters, waardoor ze langer verbonden blijven aan de vereniging. Een clubkadercoach ondersteunt één of meerdere verenigingen bij het opzetten en normaliseren van trainersbegeleiding. De clubkadercoach kan iemand zijn vanuit de club zelf, die hiervoor een speciale scholing heeft gevolgd. Een buurtsportcoach of andere professional vervult soms ook de rol van clubkadercoach.

De praktijk
Een clubkadercoach komt naar de vereniging om de trainers in de praktijk te begeleiden en te ondersteunen op pedagogisch-didactisch niveau. Door middel van coach-de-coach gesprekken worden trainers begeleid om een positief sportklimaat te creëren. Hoe zorgen zij ervoor dat iedereen plezier ervaart, dat de oefeningen lekker lopen en dat het sporten bij de club ook een bijdrage levert aan de sociale en persoonlijke ontwikkeling?
In een traject van één tot twee jaar krijgen trainers persoonlijke begeleiding. Daarnaast zorgt de clubkadercoach voor het inbedden van de positieve sportcultuur binnen de vereniging, zodat na afloop van het ondersteuningstraject de continuïteit wordt gewaarborgd.

Subsidie
Steeds meer verenigingen zien de meerwaarde van de clubkadercoach en het structureel begeleiden van hun trainers en coaches. Voor de financiering is mogelijk subsidie beschikbaar vanuit de Brede Regeling Combinatiefuncties, waarbij gemeenten en verenigingen dan ook een eigen bijdrage betalen. De mogelijkheden verschillen per gemeente. Een andere optie is om middelen aan te vragen vanuit het lokaal Sportakkoord van een gemeente. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met de gemeente waar jouw sportvereniging gevestigd is.